Afbeelding

Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn

Vrije tijd

VLEUTEN-DE MEERN > Vaak wordt Utrecht dé Sportstad van Nederland genoemd. Bekende sporters en activiteiten hebben Utrecht inderdaad goed op de kaart weten te zetten. En dat is zeker niet alleen in de oude stad maar ook in onze wijken: Leidsche Rijn en Vleuten de Meern.

Diverse sportverenigingen hebben zich in de wijken weten te settelen en veel van de nieuwe bewoners hebben zowel de oude als de nieuwe verenigingen weten te vinden.
Sporten via verenigingen, maar ook ruim baan voor solo sport en bewegen. Er is dus een mooi verhaal te vertellen over al de sport en hoe de samenleving zich hier omheen in de loop der jaren heeft ontwikkeld. En dat gaat Remco Neu doen, hij is sporthistoricus en vooral gepassioneerd door de Utrechtse sportgeschiedenis. In de lezing zal hij de bezoeker mee nemen door alle invloeden die de sport heeft gehad in de ontwikkeling van de stad en als volwaardig onderdeel van het cultureel erfgoed hier. de lezing is dinsdag 16 april, aanvang 20.00, Deelname € 5,00, voor leden van de Historische Vereniging gratis. De locatie voor deze activiteit is de kantine van tennisvereniging PVDV,
Sportpark Rijnvliet 1, 3545 EA Utrecht. PVDV is geen nieuwe vereniging maar bestaat al sinds 1950 en heeft een mooie historie. Op deze nieuwe locatie heeft het zich een heel goede plek weten te verwerven in onze wijken.

Maar er is meer sport bij de Histoirsche Vereniging, zoals over voetbalclub De Meern. Op woensdag 18 juni 1947 werd in café “Het Wapen van Gouda” op de hoek Meerndijk Rijksstraatweg in De Meern “Voetbal Vereniging De Meern” opgericht. Feitelijk was het de heroprichting van de van 1930 tot 1941 bestaande “Voetbal Vereniging De Meern” die als moto voerde: “Overwinning Door Strijd” (O.D.S.) Begonnen met 27 leden is VV De Meern uitgegroeid tot een club van rond de 2000 leden en daarmee één van de grootste amateurvoetbalverenigingen van Nederland.

In de begintijd moest elk dubbeltje en kwartje letterlijk en figuurlijk worden omgedraaid om het hoofd boven water te houden. Van de plaatselijke pastoor kreeg men eind jaren 40 een voor die tijd flinke gift, of was het een lening? Op een stuk weiland ter hoogte van de hoek Kloosterpark – Rijksstraatweg lag het eerste veld. Daarna volgde binnen ruim 50 jaar 5 keer een verhuizing en, wat echt uniek te noemen is, in maar liefst 5 verschillende gemeentes. Bij kampioenschappen in de jaren ‘50 en ‘60 liep half De Meern uit. Groot hoogtepunt in de geschiedenis was de zelfbouw van een kantine/clubhuis door eigen leden in 1971. Ook sportief wist men ver te komen tot aan de derde divisie aan toe en spelen veel jeugdelftallen op hoog niveau. Maar bovenal bestaat de vereniging al meer dan 75 jaar uit mensen wonende in De Meern en omgeving, die soms met vallen en opstaan plezier beleven aan voetbal.

Eef Oskam zal op boeiende wijze vertellen over de geschiedenis van deze dorpsclub en de belangrijke betekenis van deze club voor De Meern en tegenwoordig ook Leidsche Rijn.

De locatie voor deze presentatie is Kantine VV de Meern, Loenenseboslaan 2, De Meern

Datum: Woensdag 29 mei

Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur

Deelname € 5,00. Gratis voor elk individueel lid van de  Historische Vereniging.

Nog steeds voordeel bij zonnepanelen.
De voordelen van zonnepanelen op het dak met uitleg van verduurzamingsadviseur van Imbrego Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws