Afbeelding
Foto: Jeroen van der Meyde

Utrecht sluit akkoord met bewindvoerders om inwoners snel uit de schulden te helpen

Nieuws

UTRECHT > Door samenwerkingsafspraken met bewindvoerders en maatschappelijke partners in de stad worden Utrechters in schuldenbewind geholpen om zo snel mogelijk uit de schulden te komen en daarna weer zelfstandig hun geldzaken te regelen.

Wethouder Linda Voortman tekende het convenant namens de gemeente: “We zetten ons als gemeente volop in om echt haast te maken met het oplossen van schulden. We zijn blij met de bewindvoerders die zich aansluiten bij het convenant. Deze bewindvoerders hebben de financiële zorg voor de inwoner hoog in het vaandel staan. Dankzij dit convenant bieden we de kwetsbaarste inwoners van Utrecht samen een kortere weg naar een schuldenvrij leven.”

Ondersteuning van hoge kwaliteit

Voor kwetsbare mensen met financiële problemen kan de hulp van bewindvoerders ingeschakeld worden. De gemeente Utrecht en de betrokken maatschappelijke partners zorgen er met dit convenant voor dat zij inwoners alleen nog koppelen aan bewindvoerders die volgens de Utrechtse afspraken werken. Zo is afgesproken dat ook bewindvoerders rekening houden met de beslagvrije voet bij betalingsregelingen met schuldeisers. En dat bewindvoerder er alles aan doet dat een inwoner niet ook nog op de voedselbank is aangewezen. Een andere voorwaarde is lidmaatschap bij een brancheorganisatie. Bewindvoerders kunnen zich aanmelden voor het convenant, kijk hier voor meer informatie.

Op tijd erbij en hulp op maat

Een belangrijke afspraak is dat bewindvoerders de inwoner uiterlijk vier maanden na de start van het bewind aanmeldt bij de gemeente voor schuldhulp. De schuldsanering binnen de gemeente Utrecht is sinds vorig jaar verkort met een jaar. Met een snellere aanmelding plukken ook inwoners met een bewindvoerder de vruchten hiervan. Om blijvend uit de schulden te komen, schakelen de bewindvoerders snel met organisaties in de stad. Zij gaan met inwoners aan de slag om weer zelfstandig de geldzaken te regelen.

Snel en blijvend uit de schulden

Sinds 2019 zet Utrecht zich met de Actieagenda Utrechters Schuldenvrij volop in om Utrechters met schulden op tijd te bereiken en hulp op maat te bieden om zo duurzaam uit de schulden te komen en blijven. Dit doet de gemeente onder andere door de schuldsanering te verkorten, in te zetten op vroegsignalering van schulden, budgetcoaches, gesprekken met inwoners die een uitkering aanvragen en innovatieve oplossingen voor het regelen van geldzaken.

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws