Foto: AHLV
Foto: AHLV

Genoeg gezonde vis in de Plas Veldhuizen

Nieuws

DE MEERN > In maart is op verzoek van de AUHV door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd op Plas Veldhuizen in de Meern.

Het onderzoek gebeurt met zogenoemde zegens (grote netten, red.) vanaf de kant en vanuit bootjes. De eerste variant haalt de grotere exemplaren binnen, de tweede de kleinere. Vanaf de bootjes worden met een magnetisch veld vissen aangetrokken en tijdelijk verdoofd, het zogenoemde elektrovissen. Op de kant worden de vissen geturfd, gewogen en gemeten, waarna ze worden teruggegooid. Hun conditie plus de variatie aan vissen zegt iets over de kwaliteit van het water.

De Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging vroeg dit onderzoek aan om de ontwikkeling van de visstand te volgen. De plas is nu circa 20 jaar oud en 10 jaar geleden is de visstand al eens onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn nu bekend en het gehele rapport is te downloaden via www,auhv.mijnhengelsportvereniging.nl. Tijdens het visstandonderzoek zijn in de plas 11 vissoorten gevangen. De soortendiversiteit is daarmee gemiddeld. In totaal zijn ruim 600 vissen gevangen, met een gewicht van bijna 430 kilo. De visstand bestaat qua aantallen voornamelijk uit blankvoorn en brasem. Qua gewicht is de volgorde brasem, gevolgd door zeelt en snoek. Van de meeste vissoorten zijn slechts enkele jonge jaarklassen aangetroffen. Plas Veldhuizen biedt een redelijk aantrekkelijk visbestand. De karpervisser kan er redelijk grote karpers vangen, de recreatievisser kan er goed brasem vangen en ook de specialist op bijvoorbeeld zeelt kan er mooie vangsten boeken. De struinende snoekvisser heeft ook kans op een goede vangst. 

En in de sloten kan de jeugdvisser goed terecht. De locatie is uiteraard wel bepalend of er een goed gevangen kan worden. Vergeleken met 10 jaar geleden is het visbestand globaal met 50% in aantallen afgenomen. Een groot deel wordt gerealiseerd door de afname van de aantallen brasems in de lengterange van 20 tot 45 cm. Het vangstgewicht is met circa 30% afgenomen. Voor het grootste deel is deze afname toe te schrijven aan de afname van de biomassa brasem en karper. De biomassa snoek is afgenomen (maar de exemplaren zijn gemiddeld groter), maar de biomassa zeelt is iets meer dan verdubbeld. Het advies van de onderzoekers is om geen vis uit te zetten, anders dan karper. Daarvoor is in het beheerplan door de AUHV een voorstel gedaan. Gezien de afname van de biomassa vis (met name karper) is dit ook mogelijk zonder waterkwaliteitsproblemen.

Afbeelding
Nieuwe elektrische Fietsboot Vechtstreek in de vaart genomen Nieuws
Afbeelding
Lintjesregen in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harry Potter-tweeling James en Oliver Phelps aanwezig tijdens exclusieve Heroes Dutch Comic Con preview night Evenement
Afbeelding
Lintjesregen 2024 in Woerden Nieuws
Afbeelding
22 miljoen voor woningen Beurskwartier, Zuilense Vecht en Galgenwaard Nieuws
Afbeelding
Woonadviseur helpt Utrechtse 55plussers bij passend wonen Nieuws
Cover van het boek.
Deel 4 van Toen & Nu Utrecht is uit Vrije tijd
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over het toekomstbeeld Nedereindse Park Gemeente
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws