Afbeelding

Stichtse Vecht is verdeeld over aardgasvrij wonen en de aanpak en gevolgen

Nieuws

STICHTSE VECHT > In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn, om de gezamenlijke klimaatdoelstellingen te halen. Dit betekent dat alle gemeenten, inclusief de gemeente Stichtse Vecht, stappen moeten maken om woningen van het gas af te halen. 

In de meting van het inwonerspanel van december 2023 vroegen we inwoners naar hun mening over aardgasvrij wonen en hoe wij daar als gemeente bij kunnen helpen. In dit rapport presenteren we de resultaten van deze meting. Inwoners konden de vragenlijst invullen van 30 november tot en met 21 december 2023. Het inwonerspanel bestaat uit een groep inwoners uit Stichtse Vecht van 16 jaar of ouder die online vragenlijsten invullen. Deze vragenlijsten gaan over actuele onderwerpen die met Stichtse Vecht te maken hebben. Zo krijgen we snel een beeld van wat er leeft bij inwoners. 

Een derde van de inwoners met een koopwoning zou graag zo snel mogelijk aan de beurt zijn om hun woning aardgasvrij te maken. Een kleine groep inwoners zou zelf initiatief nemen om de eigen woning aardgasvrij te maken als hun buurt nog niet aan de beurt is in de komende 10 jaar. Een kwart vindt het daarentegen niet nodig om hun woning aardgasvrij te maken. Jongeren geven wat vaker aan dat ze zo snel mogelijk aan de beurt willen zijn, terwijl onder ouderen wat vaker wordt aangegeven dat ze het niet nodig vinden om hun woning aardgasvrij te maken.

 Als het gaat om de rol van de gemeente verwachten huiseigenaren dat de gemeente ze vooral helpt door subsidies te verstrekken, door ze te informeren over oplossingen en subsidies en door collectieve acties op te zetten. Ze willen per e-mail geïnformeerd worden door de gemeente over Verduurzamen woning het aardgasvrij maken van hun woning. Veel huizen binnen de gemeente worden nog verwarmd met een cv-ketel. Een kleine groep inwoners heeft al wel een hybride of volledige warmtepomp. Dit is vooral in de huizen die na 2010 zijn gebouwd.

 Bij het vervangen van de cv-ketel kiest een relatief grote groep (39%) weer voor een cv-ketel. Huiseigenaren hebben al wel andere duurzaamheidsmaatregelen genomen in hun woning. Zo heeft een meerderheid al beter isolerend glas geplaatst en/of zonnepanelen geïnstalleerd. Ook het isoleren van de woning is vaak al gedaan of inwoners zijn dit nog van plan. 

Bijna de helft van de inwoners is (zeer) positief over het aardgasvrij maken van alle woningen in 2050. Maar er is ook een groep die hier (zeer) negatief over is, ruim een kwart. Vooral inwoners met een koopwoning maken zich zorgen over de kosten en/of twijfelen of het wel kan in hun eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze in een monument wonen of in een oude woning waar veel investeringen gemaakt moeten worden om het te isoleren. Ook willen inwoners goede (betaalbare) alternatieven, omdat het stroomnet al bijna vol is en/of een warmtepomp nog veel nadelen heeft.