Zondag 21 juli 2019

AGENDA

12

JUL

Reitze Smits speelt het Marktconcert van 12 juli in de Pieterskerk te Breukelen

Breukelen - Pieterskerk

Aanvang: 12.45 uur

BREUKELEN > Reitze Smits komt op 12 juli in Breukelen orgelspelen; op zijn programma staan de vierdelige Pastorale van Johann Sebastian Bach, en sonates van Domenico Scarlatti, en van Johann Christoph Friedrich Bach, één van Bachs beroemde zonen.

Het concert op het befaamde Bätz-orgel van de Pieterskerk begint om kwart voor één en duurt ongeveer dertig minuten. De toegang is vrij; na afloop is er een collecte, om de concert-serie voort te kunnen blijven zetten.

In de jaren 80 was Reitze Smits een van de organisten van de Pieterskerk, en mede-oprichter van de Stichting Concerten Pieterskerk. 'Concerten' stond er in de naam van de stichting, niet speciaal 'orgelconcerten'. Het gaat in de eerste plaats om de muziek, niet om het instrument. Dat neemt niet weg dat hij darop een meester is. En verder is hij gefascineerd door de muziek van Bach. Op internationale concoursen in Brugge, Toulouse en Nijmegen prijzen gewonnen met zijn Bach-spel. Maar hij heeft een brede belangstelling, voor vele soorten muziek en diverse instrumenten. En de menselijke stem, niet te vergeten. Zo is hij leider van het barokensemble Concerto Strumentale en treedt hij eveneens op als dirigent van koren en orkesten. Daarbij is hij ook improvisator en componist, docent orgel en improvisatie aan de conservatoria van Leuven en Utrecht.

Het is algemeen bekend dat het aantal orgel-studenten terugloopt: de werkgelegenheid vermindert voortdurend. Wie, van het algemene publiek, weet nog hoe een pijporgel klinkt? Wie weet nog dat het een blaas-instrument is, en wat orgel-wind is?

De behoefte het orgel weer meer bekendheid te geven leidde in 2002 tot de oprichting van het 'Festival voor de Wind'. Daarin wordt het orgel gebruikt in samenspel met andere kunstvormen, dans, theater, beeldende kunst, film. Met succes, want het is nu 'Connecting Arts' geworden, met voorstellingen in Utrecht, Toulouse, Kopenhagen.

In 2010 kreeg Reitze Smits in Amstrdam de Sweelinckprijs voor zijn promotie-werk voor het orgel.

In zijn tijd in Breukelen heeft hij een fraaie CD opgenomen met de Bätz-orgels van Weesp, Breukelen en Vleuten. Daarna zijn andere CD's gevolgd waarin hij laat horen hoe muziek geschreven voor een bepaald toetsinstrument, bijvoorbeeld een piano, ook goed tot zijn recht kan komen op een ander toetsinstrument, bijvoorbeeld een orgel. Want muziek is pas muziek als het klinkt! Dat gaat hij zeker laten horen op 12 juli, in de mooie akoustiek van de Pieterskerk, met het gerestaureerde Bätz-orgel in de hoofdrol.
© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden