Vrijdag 24 mei 2019

REGIO Uitdagende activiteit voor mensen met dementie

UTRECHT > Deze week volgt een huiskamer vol mensen met (beginnende) dementie, naasten en geïnteresseerden een college in Odensehuis Adante, een inloophuis voor mensen met beginnende geheugenklachten. Dit college is het eerste van een reeks van vier, waarin de senioren door student-docent Chantal worden uitgedaagd om te leren over de praktijk van kunsthistorici. Zo vertelt zij bijvoorbeeld over een kunstwerk dat werd aangezien voor een Vermeer, maar toch echt is gemaakt door meestervervalser Han van Meegeren. De colleges zijn een initiatief van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG). Zij zetten zich al vier jaar in om door heel Nederland senioren en studenten door middel van kennis te verbinden. Ditmaal is het de beurt aan de senioren in Utrecht.

OGJG bereidt studenten voor op het geven van colleges aan senioren. Ze leren complexe stof op een eenvoudige manier uit te leggen, zodat het voor iedereen begrijpelijk wordt. Door het geven van colleges verbeteren studenten hun presentatievaardigheden, werken zij aan hun cv en hebben ze een inkijkje in de zorgsector. Oud Geleerd Jong Gedaan zorgt bovenal voor het contact tussen generaties. Dat is ook waar student-docent Chantal enthousiast van wordt: “Natuurlijk vertel ik graag iets over mijn vak, maar wat mij vooral pleziert is de dankbaarheid van de ouderen.”

De samenwerking tussen Odensehuis Adante en OGJG zorgt ervoor dat mensen met dementie onderdeel blijven uitmaken van de samenleving. Ze voelen zich weer serieus genomen en worden intellectueel uitgedaagd. Odensehuis Adante biedt als inloophuis een gezellige ontmoetingsplek, maar ook informatie en advies. Contact op maat staat centraal.

Het eerste college was 3 oktober, de andere colleges vinden plaats op 10, 17 en 31 oktober van 18.30 tot 19.30 uur bij Odensehuis Andante aan de Oudwijkerdwarsstraat 148 in Utrecht.. Meer weten over Odensehuis Adante en/of Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan of interesse om betrokken te zijn bij een van de organisaties? Bekijk de website www.inloophuisadante.nl, www.ogjg.nl of stuur een mail naar info@ogjg.nl.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden