Afbeelding

Expositie van en over magneetvisser Ruud Berkhof in Dorpshuis Harmelen

Lezersnieuws

HARMELEN > We hebben hem vast wel eens zien lopen, alleen of met zijn vrouw Tineke om straten schoon te houden met een knijper en een vuilniszak. Maar ook met een metaaldetector zoek Ruud Berkhof op veldjes en in bermen. Maar het liefst begeeft hij zich, soms met vrouw en/of één van hun kleinkinderen of met zijn zoon John, aan de slootkant met één van zijn sterke vismagneten!


De laatste 3 jaar is hij daar fanatiek mee bezig. Zeker 2.000 kilo oud ijzer heeft hij al uit het water gevist en naar het oud ijzer gebracht. Maar het leuke metaal wordt schoongemaakt, geschuurd en opgepoetst en pronkt in en om het huis of verkoop hij. Het bijzonderste wat opgevist is is een heuse Romeinse speerpunt aan de Harmelerwaard. Verder oude strijkijzers, messen, bijlen, veel antiek gereedschap, visgerei en veel, heel véél meer!
Belangrijk is dat een magneetvisser nooit troep achterlaat! Wat niet mee naar huis gaat wordt netjes gemeld bij de Gemeente Woerden en dan wordt het meestal binnen 24 uur opgehaald. Ruud is blij dat het magneetvissen in onze gemeente niet verboden is, in veel gemeentes is dat wel. Bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Delft, Ede, Groningen, Haarlem, Leiden, Nijmegen, ‘s Hertogenbosch is het verboden meestal omdat daar nogal is gevochten tijdens oorlogen en kans op munitievondsten groot is.
Harmelen wordt steeds schoner op straat, bermen in het water. In het water wordt het ook wat veiliger voor zwemmers omdat er best veel gevaarlijk ijzer, zoals ijzeren stangen, fietsen en zelf messen opgevist wordt.


De vondsten van “magneetvissenharmelen” Ruud zijn te vinden op Instragram, Facebook, Tiktok, en Pinterest.Maar er is nu ook een expositie van 23 oktober t/m 3 november in het Dorpshuis voor iedereen die nieuwsgierig is geworden wat er zoal uit het water komt. Een groot deel van Ruud’s verzameling ligt uitgestald met soms humoristische beschrijvingen en foto’s. Openingstijden Dorpshuis aan de Schoollaan: ma tm do 10.00 uur - 17.00 uur, vr. 10.00 uur - 13.00 uur.

Afbeelding
Wegafsluitingen in Maarssen-Dorp op Koningsdag Gemeente
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd
Afbeelding
Molen de Trouwe Wachter in Tienhoven opent deur op Nationale Molendag Vrije tijd
Afbeelding
Open Rotaryavond Rotaryclub Maarssen Breukelen Digitaal en divers: symbiose of botsing? Lezersnieuws
Afbeelding
Jongste Olympische sport groots(t) in Utrecht Olympische status in 2028 tekenend voor de ontwikkeling van flag football Sport
Afbeelding
Buitenplaats Kameryck organiseert voor het tweede jaar op rij gratis lunch voor ouderen Ondernemend
Afbeelding
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies, ook Fort Maarsseveen en Fort Nieuwersluis Nieuws
Herman en Ricardo
Muziekmiddag Zonnebloem Breukelen Lezersnieuws
Concert 2023
Een muzikale reis over de wereld in 60 minuten met Het Maarssens Vrouwenkoor Cantantes Vrije tijd
Avondvierdaagse Maarssen 2023
Inschrijven Avondvierdaagse Maarssen weer gestart. Lezersnieuws
Afbeelding
Expositie Nico Koster op Buitenplaats Doornburgh, unieke serie foto's Vrije tijd
Afbeelding
Cultuur19 maakt programma Zingende Beelden bekend Vrije tijd
Afbeelding
Kasteel Loenersloot bruist op de Dag van het Kasteel Vrije tijd