De Openingshandeling is verricht door Hans Schouffoer (li) en Bert de Groot (re),
De Openingshandeling is verricht door Hans Schouffoer (li) en Bert de Groot (re), HDSR

Nieuw gemaal draagt bij aan schoner water Nieuwkoopse Plassen

Nieuws

REGIO > Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, hoogheemraadschap van Rijnland en Natuurmonumenten werken samen aan de verbetering van de waterkwaliteit in de Nieuwkoopse Plassen. Een nieuw opvoergemaal in de gemeente Nieuwkoop zorgt ervoor dat overtollig schoon regenwater dat valt in natuurgebied De Haeck niet wegstroomt naar de naastgelegen polder, maar terechtkomt in de Nieuwkoopse Plassen zelf. De pomp is 2 oktober in werking gesteld.

Opvoergemaal De Haeck

De twee waterschappen en Natuurmonumenten zagen kansen om het kwalitatief goede water van De Haeck te benutten voor de Nieuwkoopse Plassen. Bert de Groot, hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden: ‘Dit is nou zo’n project waarbij je door als overheden samen te werken, echt een verschil kunt maken. Bij regenval profiteert de natuur in het gebied van Rijnland van het overtollige, schone water. Voordeel voor ons is dat de polder Zegveld bij neerslag ontlast wordt en de kans op wateroverlast afneemt.’

Het opvoergemaal staat vlakbij de Hollandsekade tussen De Haeck en de Nieuwkoopse Plassen en kan maximaal 8000 liter per minuut naar de Nieuwkoopse Plassen aanvoeren.

Schoon water voor Natura 2000 gebied

Hans Schouffoer, hoogheemraad van Rijnland: ‘Het schone water dat via het gemaal de Nieuwkoopse Plassen binnenkomt, helpt ons bij onze inzet voor schoon en gezond water. Dat kan lokaal een positief effect hebben en de natuur profiteert hiervan. Alle beetjes helpen bij het bereiken van onze doelstellingen voor een betere waterkwaliteit’.

Gebiedsmanager Suzan Buchner van Natuurmonumenten vertelt: ‘Onze boswachters zijn verheugd dat de pomp in werking is gesteld. Dagelijks zien wij het effect van zowel schoon als vies water in het Nieuwkoopse plassengebied. We kunnen nu meer schoon water vasthouden. Dit is één van de noodzakelijke maatregelen die nodig is voor het beschermen van soorten die het lastig hebben, zoals de zeldzame groenknolorchis en het vleesetend klein blaasjeskruid’.

Bijzondere samenwerking

De nieuwe oplossing leidde tot een mooie samenwerking. De Nieuwkoopse Plassen liggen in het beheergebied van Rijnland. Dit waterschap draagt daarom bij aan de bouw en financiering van de installatie. Het andere deel is betaald door de Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke.

De pomp staat op het terrein van Natuurmonumenten, de beheerder van het natuurgebied. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden neemt het beheer en onderhoud van de pomp op zich. De partijen zetten zich nu in om een tweede opvoergemaal te realiseren bij natuurgebied Schraallanden langs de Meije.

Bufferstroken beschermen natuurgebied

Bij de Nieuwkoopse Plassen en De Haeck vormen verdroging en onvoldoende waterkwaliteit een bedreiging voor de natuur. Een oorzaak van de verdroging van De Haeck is het ondergronds wegstromen van grondwater naar de lager gelegen polders. Een bufferzone tussen De Haeck en riviertje de Meije in polder Achttienhoven is inmiddels ingericht en voorkomt een toename van de wegzijging van het schone water. Samen met het opvoergemaal is er nu meer water van goede kwaliteit beschikbaar voor de natuurgebieden.

Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws