Afbeelding

Groene boeren vragen provincie concrete hulp bij omschakeling

Nieuws

REGIO > Wat hebben boeren in de provincie nodig om een groen boerenbedrijf rendabel te runnen? Deze vraag stond 17 februari centraal.  Statenleden en raadsleden van GroenLinks gingen in gesprek met ‘groene boeren’ uit de provincie Utrecht. De middag was het sluitstuk van de Groene Boerentoer waarbij GroenLinks (kandidaat-)Statenleden Marjolein van Elteren en Ernst Hart op bezoek gingen bij boeren in de provincie Utrecht.

Marjolein van Elteren, nr 2 op de lijst: “Het gaat heel vaak over wat er niet meer kan, maar GroenLinks wil juist kijken naar wél kan. Hoe kunnen we boeren helpen te vergroenen en wat hebben ze concreet nodig?”. Kandidaat nr. 7 Ernst Hart: “Om daar achter te komen is het noodzakelijk om samen met boeren in gesprek te gaan en dat hebben we gedaan.”

De vijf belangrijkste aanbevelingen: een toekomstvisie, een omschakelfonds, ruimte voor aanvullende activiteiten, voldoende grond met langdurige pacht en meer uren voor de plattelandscoach. De aanbevelingen zijn een aanvulling op het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat groene boeren met de juiste ondersteuning perspectief wil bieden op een rendabele bedrijfsvoering.

Op bezoek en in gesprek
Van Elteren en Hart zijn op bezoek geweest bij boeren uit Leusden, Maartensdijk, Maarssen, Nieuwland, Schalkwijk en Westbroek. Deze boeren waren ook aanwezig bij het gesprek op 17 februari. Daaruit kwamen verschillende ideeën en aanbevelingen.

Luuk Schouten van Tuinderij Eyckenstein gaf aan dat boeren vooral in de omschakelperiode naar biologische certificering financiële ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een omschakelfonds. Peter Heikoop van de Groene Geer pleitte voor het in beheer geven van natuurgronden aan de boeren, terwijl de natuurorganisaties controleren. Hij benadrukte dat dit op grond van gelijkwaardigheid moet gebeuren en dat boeren voor hun inbreng in grond en arbeid gewaardeerd moeten worden. Op die manier breng je natuur en landbouw samen, wordt natuurbeheer betaalbaar en bescherm je het hele ecosysteem.

Concrete actiepunten
De gesprekken zijn een mooie start voor het bieden van perspectief voor boeren in de provincie Utrecht. De toekomstdroom van de aanwezige boeren voor de komende decennia kwam overeen: een duurzaam bedrijf, dat zoveel mogelijk zelfvoorzienend is en waarbij gezond voedsel lokaal afgezet kan worden tegen een eerlijke prijs. Met de juiste ondersteuning kan de provincie daarbij helpen. GroenLinks neemt vanuit de bezoeken en gesprekken een aantal concrete actiepunten mee, waaronder:Bied écht toekomstperspectief: neem de onzekerheid bij boeren weg, zorg dat er ruimte is om te investeren in verdere vergroening, bijvoorbeeld met een omschakelfonds, en zorg voor voldoende grond om natuurinclusief te beheren, bijvoorbeeld door dit langjarig te verpachten;Blijf in gesprek met boeren. Het werk gebeurt buiten en niet in het provinciehuis. Samen kom je tot de juiste mix van maatregelen;Versnel de procedures voor boeren die willen vergroenen. Het duurt nu vaak te lang en dat zorgt ervoor dat het maken van die stap voor veel boeren niet aantrekkelijk is;Gezonde landbouw en een eerlijke prijs: help bij het creëren van een lokale afzetmarkt en geef als provincie het goede voorbeeld, bijvoorbeeld in de eigen catering;Geef de plattelandscoaches meer uren, zodat deze meer boeren langdurig kunnen begeleiden. Informatie over biologische en natuurinclusieve landbouw moet makkelijk te krijgen zijn via de provincie;Ernst Hart: “Het is ontzettend belangrijk om met elkaar in gesprek te zijn, in plaats van alleen over elkaar te praten. Zo kom je met elkaar tot de beste plannen en ideeën.” Marjolein van Elteren vult aan: “Dit is een mooi startpunt, we blijven de komende jaren het gesprek met boeren voortzetten en hen actief betrekken bij de uitwerking van het provinciale landbouwbeleid. Zo komen we samen tot een natuurinclusieve landbouw mét toekomstperspectief voor de boer!”

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws