Op sommige stukken van het Zandpad worden proefmaatregelen genomen.
Op sommige stukken van het Zandpad worden proefmaatregelen genomen.

Proefvakken op Zandpad Maarssen- Nieuwersluis tegen te hard rijden

Nieuws

STICHTSE VECHT > Het grote plan om van het Zandpad tussen Maarssen en Nieuwersluis een veiliger route te maken voor alle weggebruikers krijgt langzaam gestalte.

De projectgroep en de klankbordgroepen hebben al enkele bijeenkomsten achter de rug. Het prioriteitenlijstje is klaar en bovenaan staat de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers en het verlagen van de snelheid van gemotoriseerd verkeer. Ook het verminderen van verkeersdruk, een wens van veel bewoners, van het doorgaand verkeer, staat op de lijst, zonder dat de bereikbaarheid en toegankelijkheid in het geding komen. Op de langere termijn wordt het huidige verkeersgebied een verblijfsgebied. Maar wat gaat er nu werken? Dat wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Er zijn al verschillende inrichtingsvarianten besproken. In werkgroepen hebben de 12 vertegenwoordigers van alle 7 Zandpaddelen, de ondernemers van het Zandpad en de Scheendijk, de agrariërs, de Vechtplassencommissie en de Fietsersbond hun voorkeuren uitgesproken rondom de 4 varianten.

Op basis van de gesprekken en input van de klankbordgroep worden de verschillende mogelijke inrichtingen steeds gedetailleerder, zodat deze in proefvakken kunnen worden getest. Er was ook al de luide roep om een aantal tijdelijke maatregelen, maar dat gaat vooralsnog niet gebeuren. Er was de wens om er snel een 30km-zone van te maken, maar dat is niet haalbaar en ook de navigatiesystemen blijven actief voor de route. ‘Het ingestelde snelheidsregime van 30km/u t.o.v. de inrichting van de weg is dermate ongeloofwaardig dat de politie zeker niet handhaaft op snelheid,’ zo laat de gemeente weten. Ook het idee van flitspalen is niet realistisch. ‘Het OM hanteert de regel: naast sprake van objectieve verkeersonveiligheid, moet een wegbeheerder eerst álles hebben gedaan om de veiligheid van verkeersdeelnemers te waarborgen alvorens het OM overweegt flitspalen te plaatsen. De inspanningen die gemeente heeft gedaan ter verbetering van de verkeersveiligheid vallen niet onder het mom van ‘álles’, aldus de gemeente. 

En ook het verzoek om de aslast te beperken om zwaar vrachtverkeer vast te weren is niet passend. ‘Door aanwonenden zijn geen onderzoeksrapporten aan de gemeente overlegd waaruit een causaal verband blijkt tussen schades aan bebouwing langs het Zandpad en het gebruik van zwaar (vracht-)verkeer van het Zandpad. Langs het Zandpad zijn bestemmingen die enkel via het Zandpad te bereiken zijn en die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van (zwaar) vrachtverkeer. Denk hierbij aan Schulp Vruchtensappen, jachthavens en agrariërs. Daarnaast vindt de afvalinzameling ook plaats met reguliere vuilniswagens.’ Projectinformatie staat op www.stichtsevecht.nl/zandpad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Schapen scheren bij schaapskooi Groot-Zandveld Vrije tijd
Afbeelding
Succesvolle voorjaarscompetitie tafeltennissers TTV Fletio. Sport
Afbeelding
Het mooiste stadspark van Nederland zoekt nieuwe vrijwilligers, ook achter de schermen. Zin om mee te denken? Lezersnieuws
Afbeelding
Gemeente Utrecht onderzoekt oprichting van een eigen warmtebedrijf Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend
Monitoren en bijstellen van het slootwaterpeil
Provincie Utrecht stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw Nieuws
Afbeelding
Explosie vannacht bij een woning aan de Willem Frederik Hermansstraat in Leidsche Rijn Nieuws
Nieuwegracht 201,
Zaterdag 29 juni 2024: Open Tuinendag Utrecht Lezersnieuws
Fort Nieuwersluis sluit tijdelijk voor publiek Nieuws
Mark de Haas (Minkema College), Martijn van der Kroef (Pouw Vervoer) en Tijmen Smit (Kalsbeek College)
Kalsbeek en Minkema gaan voortaan samen met de bus Ondernemend
Afbeelding
Expositie van 564 ansichtkaarten van Harmelen in het Dorpshuis Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws