Afbeelding

Open Monumentendag bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Lezersnieuws

BREUKELEN > Op zaterdag 10 september is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) van 10.00 tot 16.00 uur geopend in verband met de nationale Open Monumentendag.  Er zijn verschillende leuke activiteiten die je kennis laten maken het archief en de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’. Ga langs om de tentoonstelling te bezoeken en laat je rondleiden, doe onderzoek op de studiezaal en bekijk bodemvondsten uit de regio. Kinderen kunnen deelnemen aan een gratis workshop kalligraferen en schatgraven met een echte metaaldetector. En uiteraard staat er koffie en thee klaar op het gezellige binnenplaatsje van het archief.

 

Rampjaar-activiteiten voor alle leeftijden

Het jaar 1672 is de boeken ingegaan als ‘het Rampjaar’. In de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673’ ontdek je in echte 17e-eeuwse archiefstukken hoe rampzalig dat jaar was voor de Vechtstreek. De tentoonstelling zit ook vol met interactieve opdrachten. Speel bijvoorbeeld een historisch spelletje ‘Wie is het?’ of bouw een schans met blokken om je te verdedigen tegen de Franse troepen. Daarnaast kun je een speurtocht doen of aansluiten bij een van de drie rondleidingen die door de tentoonstelling worden gegeven. De hele dag kun je de broers Drubbel uit Mijdrecht spreken over de vondsten die zij met hun metaaldetector in de verschillende kernen van gemeente De Ronde Venen hebben gedaan. Deze vondsten zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Kinderen (8 t/m 12 jaar) kunnen deelnemen aan de gratis kinderworkshops kalligrafie die om 11.00 en 14.00 uur worden gegeven. Met 17de-eeuwse documenten als inspiratiebron leert docent Robin Kuhlemeier je hoe je mooie sierlijke letters kunt maken. Op het terras kunnen kinderen schatgraven met een échte metaaldetector naar munten en andere oude voorwerpen in het zand. Weet jij alle voorwerpen op het kaartje te vinden?

Ben je na het zien van de archiefstukken geïnspireerd geraakt om zelf onderzoek te doen in het archief? Tijdens Open Monumentendag is de studiezaal geopend. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar je huis, je familie of de geschiedenis van de regio. Twee studiezaalmedewerkers staan voor je klaar om je op weg te helpen. Op de studiezaal vind je ook de archiefwinkel met boeken over de lokale historie.

Praktische informatie

Toegang is gratis en zonder afspraak mogelijk. Voor deelname aan de kinderworkshop is het wel handig je van tevoren aan te melden, want vol is vol. Dit kan via de website van het archief  www.rhcvechtenvenen.nl/activiteiten. Voor het doen van onderzoek op de studiezaal is ook handig een afspraak te maken, zodat je zeker bent van een plek. Dit kan op de website via www.rhcvechtenvenen.nl/bezoek-studiezaal/archiefstuk-inzien.

Open Monumentendag wordt jaarlijks mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, het Nationaal Restauratiefonds en het Fonds voor de Cultuurparticipatie. De tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds Stichtse Vecht.

 

Over het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)                                                
Als streekarchief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en de stad Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kun je terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws