Afbeelding

Zwaluwkoor brengt nationaliteiten bij elkaar in Leidsche Rijn

Nieuws

Door Roberto Cancian

LEIDSCHE RIJN > Een jaar terug werd het Zwaluwkoor opgericht. Op donderdagavond komt een gemêleerd gezelschap in de theaterzaal van Buurtcentrum ’t Zand bij elkaar om samen te zingen. 

‘Het Zwaluwkoor is een bijzonder koor. We zingen liederen uit allerlei landen. Ongeveer de helft van de leden is ergens anders opgegroeid dan in Nederland’, geeft Ruud le Duc aan. Iedereen mag meedoen. Koorleden hoeven geen specifieke zangkwaliteiten te hebben. ‘Ieder koorlid kan een lied uit eigen land inbrengen. Dat levert kleurrijke repetities op. Het ene moment zing je in het Turks, het volgende in het Oekraïens, Chinees, Spaans, Armeens, of zelfs in het Latijn of Fries’, geeft Le Duc aan. Sinds zijn pensionering is hij vrijwilliger bij Indekerngezond in Leidsche Rijn. ‘Ik heb bij een grote overheidsorganisatie gewerkt en ben gewend om mensen met elkaar te verbinden. Ik ben twee jaar terug met pensioen gegaan maar vond het saai en verveelde me. Bij toeval kwam ik bij Indekerngezond terecht. Door in gesprek te gaan met mensen die daar ook komen, is deze mooie activiteit ontstaan. Een activiteit die we zonder kosten kunnen aanbieden. Het Zwaluwkoor is opgericht vanuit een stichting in Amsterdam, nu is er dus ook een koor in Utrecht met de intentie om culturen en nationaliteiten bij elkaar te brengen. Het verbroedert en het maakt niet uit wie je bent. Iedereen is welkom. Het is toch super dat iedereen een lied uit eigen land kan meebrengen. De mensen vertellen waar het over gaat en nemen de anderen op sleeptouw. Eerst een paar regels, dan een couplet en steeds een beetje meer.’ Het samen zingen, brengt de mensen ook met elkaar in gesprek. ‘Op het moment hebben een groep van zeven mannen en veertien vrouwen. We timmeren aan de weg en er komen ook optredens aan. Daarom is het fijn om de groep groter te maken. Wij zingen 4-stemmig. Wanneer mensen niet kunnen of in verband met een verhuizing afhalen, is het altijd extra fijn om nieuwe mensen te verwelkomen’, geeft Ruud le Duc aan. 

Hij vindt het mooi dat hij iedere keer weer wat nieuws opsteekt van een andere cultuur. ‘Sommige mensen zijn twintig jaar terug al naar Nederland gekomen en hier getrouwd. Anderen, in onze groep zijn mensen die afkomstig zijn uit onder meer Hongarije, Oekraïne, Zweden, China en Portugal, zijn weer korter in Nederland. Vaak vragen we het niet eens aan elkaar, daar komen we vanzelf wel achter wanneer we met elkaar zingen. Met de toegenomen individualisering is er alle reden om meer saamhorigheid te creëren.’ Het Zwaluwkoor levert daar een belangrijke bijdrage aan. ‘Het repertoire wordt uitgebreid en optredens komen eraan. ‘Samen met Cultuur ’19 zijn we bij de Week van het Zandhappen en binnenkort treden we ook op tijdens het 75-jarig bestaan van het Harmonieorkest Vleuten.’ Wilt u eens komen kijken of direct mee doen met het Zwaluwkoor? Neem dan contact op met Projectleider Maite Hes via 06-27554841.

Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
Hans van den Akker wordt weer VVD-wethouder tot 2026 Nieuws