Afbeelding

Rotaryclubs Nederland doneren meer dan 1100 ShelterBoxen voor slachtoffers aardbevingsramp

Nieuws

REGIO > Drie weken na de start van de zware aardbevingen in Syrië en Turkije op 6 februari zijn er meer dan 45.000 doden, ruim honderdduizend gewonden en miljoenen mensen die geen dak meer boven hun hoofd hebben. 

Er is in het getroffen gebied vrieskou, sneeuw en regen. Met het doneren van al meer dan 1100 ShelterBoxen ter waarde van ruim 825.000 euro helpen de 500 Rotaryclubs in Nederland met het bieden van concrete hulp aan de slachtoffers van de humanitaire ramp. Ook bedrijven, organisaties en particulieren uit het netwerk van Rotary doneren ruimhartig aan ShelterBox, een officiële projectpartner van Rotary International. De verwachting is dat het aantal donaties in Nederland een miljoen euro gaat halen. Rotary Breukelen hield samen met de leerlingen van Broklede een inzamelingsactie. 

Als richtlijn voor een grote ShelterBox met alle materialen die nodig zijn om bescherming te bieden en een aantal maanden veilig in te kunnen wonen geldt een bedrag van 750 euro. Rechtstreeks doneren voor shelterboxen is mogelijk via de doneerknop op https://www.shelterbox.nl/doneer/



ShelterBox Nederland weet uit ervaring met andere rampen dat het ontzettend belangrijk is dat families een dak boven hun hoofd hebben, het is een basisbehoefte die we aan de slachtoffers willen geven. Waardoor ze daarna instaat zijn om weer aan het leven te beginnen en hun leven weer kunnen opbouwen’, vertelt Bauke Boersma voorzitter van ShelterBox Nederland

De internationaal werkende ANBI stichting ShelterBox levert met de volledig ingerichte ShelterBoxen snel en concreet hulp bij aardbevingen, overstromingen en oorlogen waarbij mensen een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het gaat om grote familietenten waarin 4 volwassenen en 6 kinderen voor langere tijd kunnen wonen of de kleinere gezinstenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen. De tenten zijn uitgebreid getest op stormen, kunnen goed worden geventileerd en bieden door goede isolatie bescherming tegen warmte en kou waardoor de bewoners de tent ervaren als een veilige tijdelijke plek om te schuilen. Naast de tent zitten er in de ShelterBox materialen die nodig zijn om te leven. Dat zijn bijvoorbeeld warme dekens, matrassen, kookspullen, waterfilters- of tabletten voor schoon drinkwater, solarlampen en warme kinderkleding. Ook worden desgewenst gereedschappen toegevoegd en afdekmateriaal en touw.

ShelterBox werkt met een onderzoeksteam die met lokale- en internationale hulporganisaties en ook lokale Rotaryclubs ter plaatse afstemt aan welke hulp het meest behoefte is. De eerste en snelle hulp aan Turkije en Syrië was mogelijk omdat ShelterBox op diverse plekken in de wereld voorraden heeft staan. Zo konden al heel snel met een gratis vlucht van Turkish Airlines, tenten met toebehoren vanuit het magazijn in Panama naar Turkije worden gevlogen. Uiteraard moeten voorraden weer worden aangevuld.

Afbeelding
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws