Afbeelding

Waterstof Utrecht : Waterstof moet gangbaar worden voor zware transportvoertuigen

Nieuws

REGIO > Er rijden al personenauto’s op waterstof rond in Nederland. Maar zware transportvoertuigen op waterstof zijn er nog nauwelijks. Om de transportsector op weg te helpen, organiseerde Waterstof Utrecht een bijeenkomst over dit onderwerp voor transporteurs, fabrikanten en ombouwers van vrachtwagens. 

Deze week werd bekend dat het kabinet 22 miljoen euro aan subsidie uittrekt om waterstof bij zwaar transport te stimuleren. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van meer waterstoftankstations en de productie van zware vrachtwagens op waterstof. 

Met de bijeenkomst over waterstof voor zwaar transport reikt Waterstof Utrecht transporteurs de helpende hand. Producenten van vrachtwagens en transporteurs zitten samen aan tafel om de problemen en kansen te bespreken. Regina Horbach van de provincie Utrecht: “De sector heeft hulp nodig bij het versnellen naar het rijden op waterstof. Vanwege de netcongestieproblemen (overbelasting van ons stroomnetwerk), kunnen niet alle voertuigen op elektriciteit gaan rijden en is waterstof een goed alternatief.”

Verschillende vrachtwagenfabrikanten gaven tijdens de bijeenkomst een inkijkje in de ontwikkeling en levering van waterstof aangedreven vrachtauto’s. “Wij willen de vraag naar zware transportvoertuigen in beeld brengen en transporteurs en vrachtwagenproducenten informeren over de huidige en toekomstige waterstoftankfaciliteiten. Daarnaast willen wij kijken hoe wij met de vraag naar voertuigen de productie kunnen versnellen en kunnen aansluiten op andere initiatieven en de lobby hiervoor naar financiële ondersteuning op landelijk en Europees niveau.”

Meer waterstof

De sector zal blij zijn met de extra subsidieregeling vanuit het Rijk. Het kabinet wil vaart maken met vrachtwagens en ander zwaar verkeer op waterstof. Dat past ook bij Europese regelgeving waar Nederland zich voor heeft ingespannen. Die schrijft voor dat er meer waterstof gebruikt moet worden in de industrie en in de transportsector, en dat er langs snelwegen elke 100 tot 150 kilometer en bij de grote stedelijke knooppunten een waterstoftankstation moet komen, in de hele Europese Unie .

Er zijn in Nederland nu veertien waterstoftankstations. Het eerste openbare tankstation in provincie Utrecht, in Nieuwegein functioneert al een jaar. Dit station wordt vanaf april 2023 voorzien van lokaal geproduceerde groene waterstof. Het tweede tankstation in onze provincie, in Amersfoort, wordt in april 2023 geopend. Doordat er nog weinig van dit soort tankstations zijn, is er een drempel om te investeren in waterstofvrachtwagens. En omdat er weinig vrachtwagens rijden, is het nog onrendabel om een waterstoftankstation te openen. Vanaf 2025 is in de steden Utrecht en Amersfoort alleen zero-emissie vrachtverkeer toegestaan.

Waterstof Utrecht

Waterstof Utrecht  externe linkis een initiatief van provincie Utrecht, EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB)  externe linken KWR Water Research Institute  externe link. Zij hebben samen met een aantal gemeenten de handen ineengeslagen om van Utrecht dé groene waterstofregio van Nederland te maken. Omdat te bereiken hebben zij een convenant opgesteld dat inmiddels door ruim 100 partijen is ondertekend. Gedeputeerde mobiliteit Arne Schaddelee van de provincie Utrecht is ambassadeur Waterstof bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws