Statenlid Arthur Kocken (VVD) overhandigt een symbolische motie over de Stichtse Landbrief aan commissaris van de Koning Hans Oosters.
Statenlid Arthur Kocken (VVD) overhandigt een symbolische motie over de Stichtse Landbrief aan commissaris van de Koning Hans Oosters. Provincie Utrecht

Provinciale Staten akkoord met begroting, aandacht voor inflatie, monumenten, rotonde en haar eigen geschiedenis

Gemeente

REGIO > Provinciale Staten zijn akkoord met de programmabegroting van 2023. In dat stuk staat welke toekomstplannen de provincie voor de komende jaren heeft en hoe 663 miljoen euro volgend jaar wordt besteed. Statenleden hebben met eigen voorstellen, zoals moties en amendementen, ook een aantal aanpassingen aangebracht

In het debat was veel aandacht voor de crises die in Utrecht spelen. Zo willen Statenleden met 300.000 euro de voedselbanken verder ondersteunen externe link, omdat de drukte door de inflatie daar flink toeneemt. Een voorstel vanuit de PvdA om daar eenmalig extra geld voor uit te trekken kreeg een meerderheid.

Een ander voorstel van de SGP om inwoners sneller woningen te laten isoleren kon ook op genoeg steun externe linkrekenen. De provincie heeft hier al een aanpak voor in de regio, maar Provinciale Staten vinden met deze motie dat het beleid van de provincie voor energiebesparing komende winter sneller en acuter aandacht verdient.

Monumenten

Al langer spreken Provinciale Staten de zorg uit over de restauratieachterstand van monumenten in de provincie Utrecht. Tijdens de behandeling van de begroting kwam deze zorg opnieuw naar voren.

Op initiatief van de VVD vinden nagenoeg alle fracties dat vanuit de reserves van de provincie 5 miljoen euro vrijgemaakt moet worden om deze achterstand in te halen. Het voorstel moet een signaal zijn aan de eigenaren van deze monumenten dat de provincie serieus werk wil maken van de restauratieachterstand.

Rotonde

Het aanpakken van de zogenoemde ‘Donderbergrotonde’, de plek waar de N225 en N226 kruisen, is al jaren een onderwerp van gesprek. Volgens zowel de provincie als de gemeente is de verkeerssituatie voor fietsers onveilig, maar een oplossing om de rotonde te verbeteren lukt niet.

Op initiatief van de SGP heeft de voltallige Provinciale Staten opnieuw aangedrongen externe linkom in samenwerking met bewoners en gemeente te bekijken welke maatregelen genomen kunnen worden om de veiligheid op de korte en lange termijn te verbeteren. Ook moet de provincie onderzoek doen om een definitieve oplossing aan te dragen

Viering jubileum Provinciale Staten

Er komt een viering van het opstellen van de Stichtse Landbrief externe link. Dit historische document, dat in 2025 exact 650 jaar geleden werd getekend, worden gezien als het begin van de democratische volksvertegenwoordiging voor de provincie Utrecht , oftewel de Provinciale Staten.

Op initiatief van de VVD hebben nagenoeg alle fracties in Provinciale Staten ingestemd om in 2025 een speciale viering te houden. Het moment wordt ook gebruikt om aandacht te besteden aan hoe democratie vorm heeft gekregen door de afgelopen jaren heen.

.

Stemmingen en terugkijken

De stemmingen, met alle besluiten over Statenvoorstellen en ingediende moties en amendementen van deze vergadering, kan je hier externe linkterugvinden. Op deze pagina kan je ook de vergadering terugkijken.

Wil je ook een keertje meekijken met een vergadering van Provinciale Staten of meer weten wat de provinciale politiek voor jou kan betekenen? Zoek dan contact met Roel Breet, communicatieadviseur van de Statengriffie.

Afbeelding
Vispassage Haarrijn vernieuwd voor betere voortplantingsreis Nieuws
Afbeelding
Stichtse Vecht heeft nu een relatieplein met deskundigen voor relatieproblemen Nieuws
Afbeelding
Grote filekans Leidsche Rijntunnel op A2 Nieuws
Winst voor Jens Treur
Jens Treur uit Kockengen verandert van team en kartframe en wint meteen in NK KZ2! Sport
Afbeelding
Kortingsactie fietshelm: provincie Utrecht zet 'm op! Nieuws
Plantjesmarkt Moestuin de Haar
Plantjesmarkt Moestuin de Haar Vrije tijd
Groep 8a tijdens hun dansvoorstelling
OBS Waterrijk bruist tijdens projectafsluiting Carnaval der dieren Lezersnieuws
Afbeelding
Germieco BV neemt Bevanos BV over Ondernemend
Het Startschot bij de opening van de nieuwe Atletiekbaan in ZwanenkampFotobron: Fabrizio Mastracchi Manes
Start Clinic bewust hardloop bij OSM Atletiek Sport
Afbeelding
Inschrijving 72ste editie Singelloop Utrecht geopend! Sport
Afbeelding
Verkeershinder Zuilense Ring (N230) door spoedreparatie Gemeente
 In de goed uitgeruste keuken wordt heel wat lekkers klaargemaakt.
Kookploeg gezocht voor De Mantelmeeuw Lezersnieuws
Afbeelding
Molencruise in het Groene hart met de Zonnebloem Vleuten De Meern Haarzuilens Lezersnieuws
©Ilse Schuurmans
Informatiebijeenkomst Moderne Literatuur van leesclub Senia Lezersnieuws