Afbeelding
Provincie Utrecht

Nieuwe adviezen voor verbetering fietssysteem door kleine kernen

Nieuws

REGIO > De Adviesraad Fietsroutes heeft eind januari twee adviezen aangeboden aan gedeputeerde mobiliteit, André van Schie. Het eerste advies gaat over doorfietsroutes door kleine dorpskernen en het landelijk gebied. Het tweede advies gaat over de inclusiviteit van het regionale fietssysteem. 

De Adviesraad, ontstaan in 2019 op initiatief van de provincie, bestaat uit vertegenwoordigers van kennis- en belangenorganisaties op fietsgebied. De raad geeft gevraagd en ongevraagd, onafhankelijk advies over alles wat te maken heeft met de aanleg en het gebruik van het regionale fietsnetwerk en doorfietsroutes. De twee meest recente adviezen van de adviesraad, zijn onlangs aangeboden aan gedeputeerde André van Schie.

Fietsroutes door kleine dorpskernen

Hoe kunnen we beter omgaan met de weerstand die wordt ondervonden bij de aanleg van doorfietsroutes, waarbij het specifiek gaat over kleine kernen en het landelijk gebied? Welke maatregelen kunnen worden genomen om de steun van de lokale bevolking te vergroten? Aanbevelingen hebben betrekking op het overleg met betrokken partijen, aandacht voor beleving, voordelen voor de leefomgeving, aansluiting op regionale fietsnetwerk, bewustwording van gedrag van fietsers en het monitoren van het gebruik van de route.

Een inclusief fietssysteem

De voormalige fietsburgemeester van Utrecht, Jelle Bakker, heeft de Adviesraad uitgedaagd om een advies op te stellen over inclusiviteit. In een ‘inclusief fietssysteem’ kan iedereen naar eigen wens gebruik maken van alle fietsvoorzieningen die de provincie heeft. Verschillende groepen inwoners ervaren hierin belemmeringen. De aard van deze belemmeringen is heel divers: van aanwezigheid van specifieke hindernissen of obstakels op de route (zoals grote hoogteverschillen, steile hellingen, lange tunnels), het niet beschikken over een fiets, het ontbreken van onvoldoende fietsvaardigheid tot het ervaren van fysieke beperkingen waardoor het gebruik van een fiets niet vanzelfsprekend is.

Kansen voor inclusiviteit

De Adviesraad ziet kansen voor de provincie op drie niveaus. Allereerst kan de provincie inclusiviteit regionaal een plek geven in het ontwerp, aangezien de provincie zelf direct betrokken is bij de verbetering van bestaande en aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur. Ook kan de provincie inclusiviteit extra stimuleren, onder andere met subsidies die de beschikbaarheid van aangepaste voertuigen voor de verschillende doelgroepen vergroten.

Verder kan lokale samenwerking met gemeenten de mogelijkheden verruimen om te ondersteunen bij de aanschaf van (kostbare) aangepaste voertuigen, bijvoorbeeld door het flexibel inzetten van de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) of vergelijkbare regelingen. Tot slot kan de provincie op nationaal niveau sturen op het actualiseren van de landelijke CROW-richtlijnen, die meer zouden kunnen anticiperen op de behoeften van fietsers met een beperking en/of met een aangepaste fiets.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws