Afbeelding

Postcode Loterij Buurtfonds steunt 122 Utrechtse bewonersinitiatieven

Lezersnieuws

REGIO > Het Postcode Loterij Buurtfonds bestaat op vrijdag 20 oktober drie jaar. In deze drie jaar ontvingen al 122 Utrechtse bewonersinitiatieven steun van het fonds om hun buurt nog mooier en leefbaarder te maken. Maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een kleinschalig buurtproject of een groter, ondernemend bewonersinitiatief. Op deze manier ontvingen in Utrecht onder andere Open Park Podium Rijnhuizen (Nieuwegein) en Oog voor Utrecht (Utrecht) al steun van het Postcode Loterij Buurtfonds.  

Bij Oog voor Utrecht gaat eenzaamheid onder Utrechtse ouderen tegen. Dit maakt voor sommigen net het verschil zodat ze thuis kunnen blijven wonen, maar zorgt er ook voor dat buurtbewoners met elkaar in contact blijven. Mede dankzij de steun van het Postcode Loterij Buurtfonds kunnen zij blijven wandelen en koken met ouderen.

In de wijk Rijnhuizen in Nieuwegein werd volop gebouwd, waardoor er veel nieuwe bewoners in de buurt kwamen wonen. Het idee: een open podium op acht zomerse zondagen waar lokale artiesten optreden, georganiseerd door en voor buurtbewoners. Initiatiefneemster Marjan: “We wilden graag heel Nieuwegein laten weten hoe mooi en toegankelijk de locatie – Fort Jutphaas – is geworden én meer een buurtgevoel creëren in de nieuwe wijk. Dat is gelukt!” 

Een overzicht van alle gesteunde bewonersinitiatieven in Utrecht: www.postcodeloterijbuurtfonds.nl/buurtprojecten  

Al 2.000 bewonersinitiatieven gesteund

Veel bewoners hebben ideeën over hoe zij hun buurt nog mooier kunnen maken. Het Postcode Loterij Buurtfonds helpt deze bewonersinitiatieven te realiseren. In totaal ontvingen de afgelopen drie jaar al 2.000 bewonersinitiatieven verspreid over heel Nederland steun van het Postcode Loterij Buurtfonds.

Aanvragen voor jouw buurt

De aanvraagprocedure voor de kleinschalige buurtprojecten is snel en laagdrempelig. Via een maatschappelijke organisatie kan een bijdrage voor een kleinschalig buurtproject tussen de 500 en 5.000 euro worden aangevraagd. Deze buurtprojecten maken de buurt groener, socialer of creatiever en zijn toegankelijk voor een brede groep bewoners. Binnen 4-6 weken na goedkeuring staat het geld op de rekening. Ook grotere, ondernemende bewonersinitiatieven waarbij innovatie en creativiteit centraal staan, kunnen een bijdrage aanvragen. Deze bewonersinitiatieven streven systeemverandering na en hebben een impact die vaak verder reikt dan de buurt. Ook heeft het initiatief de potentie om op termijn zelfstandig verder te gaan. Bij aanvragen voor grotere bewonersinitiatieven duurt het aanvraagproces gemiddeld 2 maanden. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws