Afbeelding

Wandel met theatermaker Tjerk Ridder en zijn ezel Lodewijk door Utrecht, ook langs bieb Leidsche Rijn

Nieuws

LEIDSCHE RIJN > De Utrechtse theatermaker en singer-songwriter Tjerk Ridder liep samen met zijn ezel Lodewijk van Parijs helemaal terug naar huis, zijn Utrecht. Van Eiffeltoren naar Domtoren. Op zaterdag 16 en 23 april nodigt hij zijn stadsgenoten uit een stukje met hem en Lodewijk mee te lopen. De tocht voert langs drie Utrechtse wijkbibliotheken, waar een kort cultureel programma aan de deelnemers gepresenteerd wordt in samenwerking met een schrijver, singer-songwriter of kunstenaar. Het centrale dagthema is de vraag: wat betekent delen en solidariteit voor jou in het dagelijks leven, in Utrecht, Nederland en Europa?

De wijkwandelingen zijn de opwarmer voor het Weekend voor de Dag van Europa (7 en 8 mei 2022) waarin Tjerk Ridder vier keer zijn voorstelling Bonne Route - In het licht van Europa speelt. De voorstelling is gebaseerd is op zijn meest recente reisproject. Drie maanden lang liep hij samen met zijn ezel Lodewijk de nieuwe Europese culturele route ’het Martinuspad’, van Parijs via Utrecht naar Groningen. Het pad is geïnspireerd op het levensverhaal van Sint Maarten en brengt wandelaars langs markante plekken die delen en solidariteit centraal stellen. Tjerk liep op de bonnefooi en moest elke dag op zoek naar een overnachtingsplaats, douche, eten en drinken voor man en ezel waardoor hij vele mensen én zichzelf ontmoette.

In aanloop naar het Weekend voor de Dag van Europa verzamelt Tjerk Ridder uitspraken en inzichten van deelnemers aan de wijkwandelingen en de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma. Daarmee creëert hij een filmdocument dat onderdeel is van de voorstelling Bonne Route - In het licht van Europa. De uitspraken en inzichten worden ook meegenomen in de brief die Tjerk namens de stad en de burgemeester in Brussel aanbiedt aan vice-voorzitter van de Europese Commissie en Europarlementariër, Frans Timmermans.

Wandel mee! Je kunt aansluiten vanaf elke hieronder genoemde bibliotheek. Deelnemen is gratis. Wel graag vooraf aanmelden via de website van de bibliotheek: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/tjerk-ridder-wijkwandelingenapril.16042022.html.

Zaterdag 16 april - Utrecht Zuid-West route: Bibliotheek Kanaleneiland (vertrek 13.00 uur), Bibliotheek Oog en Al (vertrek 14:15 uur) en Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum (vertrek 15:50 uur).

Zaterdag 23 april - Utrecht Noord-Oost route: Bibliotheek Zuilen (vertrek13.00), Bibliotheek Overvecht (vertrek 14:00 uur) en Bibliotheek Tuinwijk (vertrek 15.30 uur)

Biografie Tjerk Ridder

Tjerk Ridder is theatermaker, singer-songwriter en schrijver, maar tegelijk: reiziger, verteller en inspirator. De afgelopen jaren maakte hij drie reizen door Europa op een specifieke manier én met een specifiek thema: Trekhaak Gezocht! liftend met alleen een caravan rond de metafoor ‘je hebt anderen nodig om verder te komen’, Sporen van Vrijheid’ te paard rond het thema vrijheid, en Bonne Route! te voet met alleen een tent en ezel rond het thema solidariteit en delen. Zijn projecten leiden steeds tot authentieke theatervoorstellingen en boeken, waarin Tjerk zijn toeschouwers in vertellingen, songs en filmbeelden meeneemt naar zijn reisbestemmingen - en naar henzelf. Tjerk ontving de Pax Vredes aanmoedigingsprijs (2017) voor het verbinden van mensen en het tonen van solidariteit. Op 11 november 2021 ontving hij uit handen van de burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, Le Prix de Partage Européen. Meer informatie: tjerkridder.com

Afbeelding
Meer groen en bloemen in het Waterwinpark Nieuws
Afbeelding
Nationale Bijentelling: ook provincie Utrecht zet zich in voor de bij Nieuws
Afbeelding
Jongeren brengen wervelende show Podium Takeover in Podium Hoge Woerd Nieuws
Afbeelding
In Between Café Leidsche Rijn voor inspiratie naar leuke baan Nieuws
Afbeelding
Beter voetballen, leer het van een prof bij VIOD Sport
...
Geef uw mening over het openbaar vervoer in provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Samen aan de slag voor schone Vecht Nieuws
Afbeelding
Sams Kleding actie in Harmelen voor versterking basisonderwijs Ethiopië Lezersnieuws
Haarrijnseplas
Subsidie energietransitie nu ook voor lokale distributie van elektriciteit in Utrecht Nieuws
Afbeelding
Nieuw asfalt Rijksstraatweg met busbaan in De Meern Gemeente
Afbeelding
Waterpolodames Watervlo kampioen Sport
Afbeelding
Basisschool Blink opent schoolbibliotheek Lezersnieuws
Afbeelding
Frida Kahlo expositie en wedstrijd in de Schakel Vrije tijd
Afbeelding
Utrecht investeert in kunstgrasveld op sportpark De Dreef voor gelijke kansen in Overvecht Nieuws