Afbeelding

Voor 3 miljoen geïnvesteerd in verbetering lokale verkeersveiligheid Utrecht in 2021

Nieuws

REGIO > Medio 2020 is de Uitvoeringsverordening Mobiliteit vastgesteld. Op grond van deze regeling kunnen gemeenten en andere wegbeheerders in de provincie Utrecht subsidie aanvragen voor o.a. het verbeteren van de lokale verkeersveiligheid. In 2021 maakten diverse gemeenten in de provincie Utrecht hiervan gebruik. In totaal investeerden de wegbeheerders 3 miljoen euro in het veiliger maken van het gemeentelijke wegennet.

De provincie Utrecht zet zich in om de verkeersveiligheid in de regio te verbeteren. Samen met landelijke en regionale partners werkt de provincie aan oplossingen om het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het wegennet wordt zo veilig mogelijk ingericht om ernstige ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen. Weggebruikers moeten aan de vormgeving van de weg kunnen zien welk gedrag van hen wordt verwacht: hoe hard ze mogen rijden, of ze mogen inhalen, enzovoorts. De inrichting van de weg moet weggebruikers als het ware ‘dwingen’ zich veilig te gedragen.

Verbetering verkeersveiligheid lokale wegennet

Naast het veilig inrichten van provinciale wegen, stimuleert de provincie gemeenten om actief aan de slag te gaan met het veiliger maken van hun infrastructuur. Een groot aandeel van het totaal aantal ongevallen gebeurt namelijk op het gemeentelijke wegennet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor infrastructurele maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid op hun eigen wegen.

Investeringen in 2021

Via de Uitvoeringsverordening Mobiliteit stelt de provincie een stimuleringsbijdrage beschikbaar voor het veiliger maken van de gemeentelijke infrastructuur. Met deze provinciale subsidie kunnen gemeenten de belangrijkste verkeersveiligheidsknelpunten op hun wegen aanpakken.

In 2021 is via de regeling voor ca. 1,5 miljoen euro aan subsidie toegekend aan gemeenten voor het verbeteren van de lokale verkeersveiligheid. Omdat gemeenten voor het ontvangen van de subsidie zelf ook 50% moeten bijdragen, is er in 2021 voor 3 miljoen euro geïnvesteerd in de veiligheid van gemeentelijke wegen. Dit geld is o.a. besteed aan het aanleggen van verkeersdrempels en zebrapaden, het verkeersveiliger maken van fietsoversteken, het reconstrueren van kruispunten en het verwijderen van obstakels voor fietsers.

Stimuleringsregeling 2022

Ook in 2022 heeft de provincie subsidie beschikbaar voor het verbeteren van de lokale verkeersveiligheid; in het totaal gaat het om 3 miljoen euro. Gemeenten kunnen hiervoor via de provinciesite een aanvraag indienen.

Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws