Afbeelding
Lize Kraan

Artist Talk bij tentoonstelling - Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg

zaterdag 24 juni 2023 14:00 tot 15:00

Zaterdag 24 juni gaat theoloog Janneke Stegeman in gesprek met kunstenaars Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg over hun werk in de tentoonstelling EXODUS. In het kader van deze tentoonstelling organiseren we een aantal Artist Talks waar ruimte om dieper in te gaan op de diversiteit aan verhalen die in de tentoonstelling naar voren komen. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur. Monika Dahlberg zal aansluitend met het publiek haar theeceremonie uitvoeren. Lees hieronder meer over het werk van Antonio en Monika.

EXODUS

Met EXODUS laten wij een meerstemmig verhaal klinken over de maatschappij van vandaag. Verhalen van aanstormende en gevestigde kunstenaars. Verbeeldingen van mensen met verschillende ervaringen en culturele achtergronden, uitgedrukt in zeer diverse kunstvormen.

In de kloostergang vind je een ruimtelijke installatie van Antonio Jose Guzman. Lappen stof hangen van het plafond, met in indigo geschilderde geometrische patronen. Ze verwijzen naar de verbinding tussen alle culturen en naar geschiedenis, heden en toekomst. De gebruikte druktechniek is meer dan 4000 jaar oud. Het werk onderzoekt de manieren waarop migratie bijdraagt aan het verbeelden, opbreken en opnieuw vormgeven van gemeenschappen en landen. Guzman: “Indigo is diep verweven met de geschiedenis van het westerse kolonialisme, de textielhandel en heeft bijzondere voorouderlijke krachten.”

Monika Dahlberg verbleef drie maanden in residentie op de buitenplaats en maakte daar het werk Yaliyopita yajayo (The past the future). Tijdens haar residentie onderzocht Dahlberg de historische theekoepels langs de Vecht. De kunstenaar werd geboren in Kericho, Kenia, waar het oerwoud plaats moest maken voor theeplantages die de Europeanen daar in de zeventiende eeuw vestigden. Dahlberg benadert de theekoepel als plek voor verhalen en ontmoetingen. In de binnentuin staan de  wachters van keramiek die ze maakte voor bij de theekoepel, en gedurende de tentoonstelling zal ze een theeceremonie uitvoeren.


Locatie