Utrechtse Molens open tijdens Nationale Molendag 2023
Utrechtse Molens open tijdens Nationale Molendag 2023

Bezoek de molens op zaterdag 13 en zondag 14 mei Utrechtse molens open op Nationale Molendagen

Nieuws

REGIO > Benieuwd hoe een watermolen de voeten droog houdt, of hoe een korenmolen meel maalt? Tijdens de Nationale Molendagen op 13 en 14 mei vertellen de molenaars van Utrechts Landschap graag over de werking en geschiedenis van ‘hun’ molen.

Bij veel molens worden extra activiteiten georganiseerd en is de molen feestelijk versierd.

 

Rondleidingen en wafels
In de provincie Utrecht staan 40 molens, waarvan Utrechts Landschap er 23 in beheer heeft. Tijdens de Nationale Molendagen bakken de vrijwilligers wafels, worden er kinderactiviteiten georganiseerd en zijn er extra rondleidingen. Bekijk hieronder de openingstijden en activiteiten die per molen verschillen:

Oukoper molen in Nieuwersluis: Open op zaterdag van 11.00 tot 16.00u.

Korenmolen De Hoop in Loenen a/d Vecht: op zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Bijzonderheden: terras aan het water en op zondag worden er heerlijke wafels gebakken.

Molen De Valk in Montfoort: open op zaterdag van 10.00 tot 16.00 u. Bijzonderheden: In de winkel kunnen diverse mixen en streekproducten worden gekocht, in de molen worden bezoekers rondgeleid.

Westveense Molen in Woerdense Verlaat: Open op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 17.00u open. Bijzonderheden: gedurende de hele dag rondleidingen waarbij de molen wordt getoond en zijn functie in het watersysteem. De molen heeft recent een flinke restauratie aan het bovenwiel en de achterwaterloop gehad. Bij voldoende wind en water zal de molen op de molendag ook water de polder uit pompen.

Kockengense Molen in Kockengen: Open op zaterdag van 10.00 tot 16.00u. Bijzonderheden: De molen is versierd en gedurende de hele dag zijn er rondleidingen en demonstraties waarbij de molen wordt getoond en zijn functie in het watersysteem. Er zijn ook gratis boekjes met zes fietsroutes langs de molens op de molen te verkrijgen.


Molenaar Marloes Stofferis van de Kockengense Molen. - ANDRE RUSSCHER

Poldermolens van Buitenweg en Westbroek in Oud-Zuilen: Open op zaterdag en zondag van 09.30 tot 16.00u. Bijzonderheden: Rondleidingen.

Loenderveense molen in Loenen aan de Vecht: Open op zaterdag van 10.30 tot 16.00u en zondag van 11.00 tot 16.00u. Bijzonderheden: De activiteiten bestaan uit een rondleiding door de molen en demonstratie door de molenaar. Ook wordt informatie gegeven over de prachtige omgeving waar de molen staat.

Molen Maallust in Amerongen: Open op zaterdag van 10.00 tot 16.00u. Bijzonderheden: de molen is versierd met vlaggetjes. Hopelijk is er voldoende wind om te kunnen malen. Om ca. 13.00 uur tot 14.00u vindt er een molenconcert plaats door de plaatselijke fanfare Ons Genoegen (alleen bij goed weer). Natuurlijk is de molenwinkel open.

De Kortrijkse Molen in Breukelen: Open op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00u. Er zijn rondleidingen en de molenaar demonstreert de werking van de molen. Helaas kan de molen niet draaien, maar daardoor is het mogelijk om op plekken te komen die normaal niet toegankelijk zijn

.Molen ’t Hoog- en Groenland in Baambrugge: De molenaars laten de brug over de Angstel zakken en openen zo het molenterrein. Ze zullen uitleg geven over de molen en andere molens. Er zijn boekjes met zes fietsroutes langs de molens. Voor kinderen is er een verrassing zolang de voorraad strekt. De molen zal draaiend te aanschouwen zijn. De molen is niet open.

Poldermolen Oudegein in Nieuwegein: Open op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00u.

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dichtbij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!

Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we ruim 5.800 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.

Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 32.000 donateurs (Beschermers), 785 vrijwilligers en 80 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws