Afbeelding

Jaarprogramma 2022: lokale geschiedenis én ontmoeting bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Nieuws

STICHTSE  VECHT > In 2022 organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) weer verschillende activiteiten. Bij alle activiteiten staan de beleving van de lokale archieven en geschiedenis en elkaar ontmoeten centraal. Voor iedere leeftijdsgroep zijn er verschillende activiteiten. Zo wordt in juli wordt de interactieve tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’ geopend. Wie wil leren om zeventiende-eeuwse teksten te lezen, kan in het najaar de cursus paleografie volgen. Tijdens Open Monumentendag kun je met eigen ogen zien hoe de archieven zijn opgeslagen en hoe het RHCVV ervoor zorgt dat de archiefstukken ook voor de toekomst behouden blijven. Kinderen kunnen tijdens de workshops in de schoolvakanties op een creatieve manier het archief ontdekken.

 

Hieronder lees je welke activiteiten het regionaal archief de komende tijd organiseert. Houd de website van het RHCVV (www.rhcvechtenvenen.nl) in de gaten voor de laatste updates.

 

Stadswandeling Weesp (af te halen of te downloaden)

Het RHCVV heeft een stadswandeling voor jong en oud ontwikkeld. Aan de hand van opdrachten, oude foto’s en leuke feitjes ontdek je de binnenstad van Weesp én maak je kennis met de Weesper archieven. Ontdek onder andere wat varkens in de stad deden, los de puzzel op en haal aan het eind van de wandeling een prijsje op.

Je kunt de stadswandeling ophalen bij onze studiezalen in Weesp en Breukelen, en bij het Stadsloket, de bibliotheek en het museum in Weesp. Je kunt de wandeling ook downloaden via de website (www.rhcvechtenvenen.nl).

 

Avondopenstelling studiezaal in Breukelen iedere donderdagavond vanaf april

Voor iedereen die overdag niet naar onze studiezaal kan komen, is de studiezaal in Breukelen vanaf april ook op donderdagavond geopend. Tijdens deze avonden is er regelmatig een activiteit met speciale aandacht voor een bepaald onderwerp. Houd onze website in de gaten voor het programma.

 

Mini expositie vergeten beroepen – in Breukelen en op locatie

Vanaf medio april staat de expositieruimte van het RHCVV in het teken van ‘beroepen’. Aan de hand van foto’s en documenten ontdek je welke beroepen vroeger werden uitgeoefend. Sommige beroepen kennen we niet meer, andere beroepen bestaan nog steeds, vaak zijn die wel veranderd. Vanaf respectievelijk 1 april en 1 mei staan in de bibliotheken van De Bilt en Weesp een ingerichte vitrine over hetzelfde thema.

Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’

Van 7 juli 2022 tot maart 2022 is de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’ te zien in de educatieruimte van het RHCVV. Kom langs, zie en onderzoek wat er tijdens het Rampjaar in de regio gebeurde en ontdek zelf wat er in de ladekasten verborgen ligt. In de zomervakantie is de tentoonstelling ook op zaterdag te bezoeken én wordt er iedere week een activiteit georganiseerd rondom de tentoonstelling. Zo zijn er in de herfst- en kerstvakantie workshops voor kinderen en tieners.

Open Monumentendag op zaterdag 10 september

Tijdens Open Monumentendag geeft het RHCVV exclusieve rondleidingen in de depots waar de archiefstukken liggen opgeslagen. Ook kun je een bezoek brengen aan de archiefwinkel, worden er workshops voor kinderen georganiseerd en geniet je van een kop koffie of thee op het (binnen)terras.

Oktober - Maand van de Geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober wordt het RHCVV de hele maand omgetoverd tot ArchiefCafé.  De wekelijkse activiteiten rondom het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis ‘Wat een ramp!’ vinden plaats in cafésetting. Vanaf augustus zal op de website van het RHCVV het volledige programma te zien zijn.

Cursus paleografie in het najaar

De cursus paleografie, die in het najaar in het RHCVV wordt gegeven, helpt bij het lezen van 17de-eeuwse handschriften. Bezoekers krijgen met de cursus ook handvatten aangereikt voor het doen van archiefonderzoek.

Aanmelden activiteiten

Lijkt het je leuk om mee te doen aan één van deze activiteiten of wil je graag meer informatie? Stuur dan een e-mail naar aanmelden@rhcvechtenvenen.nl

 

Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Kennismaken met hockey en met de vereniging. Sandra Stokmans Fotografie
Maak kennis met hockey bij MHV met de Dentiq Tulpencursus voor de jeugd Sport
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Simon Westveen 10 jaar bij Leerorkest Stichtse Vecht Lezersnieuws
Afbeelding
Hans van den Akker wordt weer VVD-wethouder tot 2026 Nieuws
Afbeelding
Handjehelpen roept op: ga naar buiten met een kwetsbare buurtgenoot En geniet samen van de lente Lezersnieuws
Afbeelding
Politiek Stichtse Vecht over zonnevelden, afvalstation en insprekers over geluidsscherm Zandweg Oostwaard Gemeente