Afbeelding

Leraren gezocht voor onderwijs aan Oekraïense kinderen in Utrecht

Nieuws

UTRECHT > Alle kinderen in de basisschoolleeftijd die na hun vlucht uit Oekraïne in Utrecht worden opgevangen, gaan onderwijs volgens op Taalschool Utrecht. Dat is het resultaat van de gezamenlijke aanpak van alle schoolbesturen in de stad. Om dit te realiseren is op korte termijn een groot aantal leerkrachten nodig.

Taalschool Utrecht is een bestaande stedelijke voorziening voor alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, die net in Nederland zijn komen wonen en de taal niet spreken. Zij leren hier in ruim een jaar tijd voldoende Nederlands om te kunnen doorstromen naar een basisschool in de buurt. Taalschool Utrecht maakt ruimhartig plaats voor alle Oekraïense kinderen vanaf 5,5 jaar oud, die de komende tijd in Utrecht stranden op hun vlucht voor de oorlog. De leraren hier zijn trauma-sensitief geschoold. De Taalschool kent een heldere, voorspelbare structuur en biedt deze kinderen een rustige, veilige omgeving.

In Utrecht is bewust gekozen voor deze centrale aanpak. Zo wordt expertise gebundeld en kinderen een veilige plek geboden. Deze werkwijze is voor deze groep de beste aanpak, die ook wordt geadviseerd door het ministerie van onderwijs, de onderwijsinspectie en de Onderwijsraad.

Eerste leerlingen aangemeld

Op maandag 28 maart werd in Utrecht al de eerste groep van 34 Oekraïense leerlingen op Taalschool Utrecht ontvangen. Eén van hen is Misha uit Kiev. De komende tijd worden (veel) meer kinderen verwacht. Hoeveel dat er zullen zijn en wanneer zij komen, weet niemand. Maar Taalschool Utrecht houdt rekening met een verdubbeling van het aantal leerlingen tot ruim 800.

Misha

Natalya Kovalenko en haar zoon Misha (8) uit Kiev kwamen na een reis die zes dagen duurde, aan in Utrecht. Ze logeren nu bij een gezin zonder kinderen. Vorige week hoorde Natalya dat Misha in Utrecht naar school kan. Fijn, want hij miste kinderen om zich heen. ,,Hij vond het maandag wel heel eng om hier naar school te gaan, hoe zou ’t zijn? Zou hij de leerkracht begrijpen? Maar aan het eind van de dag haalde ik een blij kind op. Het was leuk, zei hij. Hij vond zelfs een vriendje in de klas, die ook uit Oekraïne komt!’’

Leraren nodig

Op korte termijn zijn in Utrecht tijdelijk veel extra leraren nodig om deze kinderen les te geven. Dit is een uitdaging in deze tijd van lerarentekort. Hoe pakken we dit aan?

* Personeel dat nu in het Utrechts primair onderwijs werkt, wordt gestimuleerd om (tijdelijk) meer uren te gaan werken. Zo kunnen leerkrachten een deel van hun tijd op Taalschool Utrecht lesgeven, of collega’s op hun school vrijspelen die dat graag doen.

* Gepensioneerde leraren of collega’s die met lesgeven gestopt zijn, willen mogelijk wél voor een beperkte periode lesgeven op Taalschool Utrecht, juist aan deze specifieke doelgroep.

* Via centrale registratie worden in Utrecht onder de Oekraïense ouders leraren en medewerkers kinderopvang opgespoord: zij zouden mogelijk ook een rol kunnen vervullen bij het onderwijs van hun kinderen op Taalschool Utrecht. Belangstellenden kunnen zich melden bij Taalschool Utrecht: administratie@taalschoolutrecht.nl

Crisisteam

In afwachting van de komst van (grote aantallen) leerplichtige kinderen uit Oekraïne, is in Utrecht onmiddellijk een crisisteam samengesteld. Hierin zijn alle schoolbesturen primair en voortgezet onderwijs vertegenwoordigd, de wethouder onderwijs, gemeente, het Samenwerkingsverband Utrecht PO en kinderopvang Ludens Kind&Co.

Oekraïense kleuters en jongeren

Oekraïense kinderen vanaf 12 jaar krijgen in Utrecht volgens dezelfde aanpak les op Ithaka ISK. Oekraïense kleuters kunnen terecht op basisscholen en voorscholen in de buurt. Vanaf 5,5 jaar mogen zij ook naar Taalschool Utrecht.

Taalschool Utrecht

Taalschool Utrecht heeft de hoofdvestiging aan het Ondiep en een tweede vestiging in Leidsche Rijn (Operettelaan). In december 2021 is een tijdelijke locatie geopend in de Mariëndaelstraat, speciaal voor de kinderen in de noodopvang Star Lodge. Mocht het aantal leerlingen de komende periode zo hard groeien dat de bestaande locaties vol raken, dan worden extra satellietlocaties van de Taalschool elders in de stad gerealiseerd.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws