Afbeelding
Owner

Genomineerden Vrouw in de Media Award 2021 Utrecht bekend

Ondernemend

REGIO > Ieder jaar organiseren Sprekersbureau ZijSpreekt en Mediaplatform Vaker in de Media (VIDM) de Vrouw in de Media Awards. 23 Procent van de experts in het nieuws is vrouw. Met de awards willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Naast de landelijke Vrouw in de Media Award is er ook een Vrouw in de Media Award per provincie. Tot 20 december 2021 konden kandidaten voor de Vrouw in de Media Award 2021 Utrecht via Vrouwindemedia.nl worden voorgedragen.


Regionale Vrouw in de Media Award
Bij de voordracht werd gekeken naar deskundige vrouwen die regelmatig en/of op indrukwekkende wijze in beeld waren in 2021. Per provincie werd door een regionale jury een selectie van finalisten gemaakt. De jury voor Utrecht bestaat uit Ruth Sival- Groenveld (juryvoorzitter), voorzitter Women’s Gathering Foundation, Mirjam de Witte, presentator RTV Utrecht en Josselin Gordijn, journalist bij AD Utrechts Nieuwsblad.


De genomineerden
De genomineerden voor de Vrouw in de Media Award 2021 Utrecht zijn:

·        Mirthe Biemans, volkshuisvester, Utrecht, zet zich in voor het oplossen van de woningnood en verzet zich tegen onbetaalbare woningen, nieuwslink.

·        Lotte de Bruijn, algemeen directeur, Utrecht, is directeur van NLdigital. Een van de weinige topvrouwen in de ict-wereld en is daardoor een rolmodel voor meer vrouwen in de ICT, nieuwslink.

·        Simone Goosen , epidemioloog , Utrecht, voert campagne om tolken terug te krijgen in de zorg, met als slogan op posters met gezichten van jonge kinderen: Dit  is een kind en geen tolk, nieuwslink.

·        Miriam van Kreij, oprichter Miskraambegeleiding Nederland, docent, spreker, auteur, Utrecht. Zij begeleidt vrouwen met een miskraam of abortus, geeft geaccrediteerde nascholingen aan professionals en leidt miskraamcoaches op, nieuwslink.

·        Natalja Macnack, ondernemer/cultureel verbinder, Utrecht, zet zich met projecten in voor verbinding tussen diverse culturen. In de tentoonstelling ’Vrouwen die muren afbreken’ wordt zij geportretteerd, nieuwslink.

·        Mascha Struijk, auteur/spreker, Utrecht, zet zich met hart en ziel in om de jeugdzorg liefdevoller en gelijkwaardiger te maken, nieuwslink.

Vanaf 3 tot 28 januari kan er op de genomineerden gestemd worden op vrouwindemedia.nl. De week daarna wordt de winnares bekend gemaakt en afhankelijk van de maatregelen wordt de award ook in die week uitgereikt. De winnares ontvangt een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt.  

Vrouwen in de media: de cijfers
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.

Over VIDM
In 2008 richtte Janneke van Heugten VIDM op om bij te dragen aan een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Journalisten kunnen laagdrempelig een oproep versturen naar deskundigen. VIDM deelt dit met deskundigen die aansluiten bij het onderwerp van het artikel of het item waar de journalist of redacteur aan werkt. Als de deskundige binnen de deadline beschikbaar is om vragen over het onderwerp te beantwoorden, reageert zij of hij rechtstreeks naar de journalist of redacteur. De service gericht op het bevorderen van een bredere diversiteit aan potentiële interviewkandidaten is gratis voor journalisten en deskundigen. Met online Medialunches haalt VIDM drempels weg bij deskundigen die vaker en beter in de media willen komen, maar nog zoekende zijn welke stappen ze hierin kunnen zetten.
Mediagasten die hier onder andere al aan hebben meegewerkt zijn hoofdredacteur ANP Freek Staps, chef Mezza Sara van Gorp, hoofdredacteur EenVandaag René van Brakel, adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws Ilse Openneer, eindredacteur en presentator RTL Z Ann-Lynn Hamelink, hoofdredacteur Friesch Dagblad Ria Kraa en columnist/schrijver Roos Schlikker.

Over ZijSpreekt
Met ZijSpreekt, hét sprekersbureau voor vrouwelijke deskundigen, wil directeur en initiatiefnemer Marga Miltenburg meer vrouwen op de voorgrond laten treden op congressen en symposia en in de media. Ze kent de media goed van haar werk bij de KRO als programmamaker, eindredacteur, hoofd informatie radio. Na haar afscheid startte ze in maart 2009 ZijSpreekt en beschikt het bureau over een groot bestand van deskundige vrouwen op vele vakgebieden. Ze bemiddelt hen als spreker of dagvoorzitter op congressen en symposia, ook online, of die als gast kunnen optreden in praatprogramma’s op radio en televisie. Sinds 2010 organiseert ze samen met Janneke van Heugten de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards.

default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws