Afbeelding
Owner

Bevrijdingsexcursies voor vijf euro door de stad Utrecht

Lezersnieuws

UTRECHT > De meidagen komen in zicht en daarmee ook de jaarlijkse herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog. In het kader van oorlog en bevrijding biedt Gilde Utrecht vier bijzondere stadsexcursies aan. Drie wandelingen en een fietstocht, elk tegen het speciale bevrijdingstarief van vijf euro per deelnemer. Meld je aan op www.gildeutrecht.nl, je vindt de excursies in de ‘Agenda rondleidingen’.

De drie wandelingen zijn ‘Verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de Utrechtse binnenstad’ (30 april), ‘De jaren 40-45 in Utrecht’ (3 mei) en ‘Verzet en onderduik in de Tweede Wereldoorlog’ (4 mei). De fietstocht (2 mei) heeft als thema ‘Nederland bezet en bevrijd’. 

Verhalen over WO II in de Utrechtse binnenstad’ is de wandeling van dinsdag 30 april. Je ontdekt op welke Utrechtse plekken verzetshelden hun gedenkwaardige acties uitvoerden. Je ziet waar onderduikers zich met succes schuilhielden. Maar ook de plekken die van Utrecht een ‘schuldige stad’ maakten komen aan bod.

Nederland bezet en bevrijd!’ (donderdag 2 mei) is de naam van een fietstocht door De Bilt, Griftenstein en Voordorp. Vanaf de Biltse Straatweg trok in mei 1940 het Duitse leger Utrecht binnen. Vijf jaar later wachtten de Utrechters hier op hun bevrijders. Wat speelde zich in de tussenliggende jaren in deze regio af? 

Thema van de wandeling op vrijdag 3 mei, ‘De jaren ’40-’45 in Utrecht’, is het dubbele gezicht van de stad in oorlogstijd. Aan de Maliebaan hadden beruchte Duitse instanties hun hoofdkwartier. Maar was ook een ander, bewonderenswaardig Utrecht. Dat van studenten die Joodse kinderen hielpen onderduiken, van verzetsmensen, van een illegale telefooncentrale…

De wandeling van zaterdag 4 mei heet ‘Verzet en onderduik in de Tweede Wereldoorlog’. De gids neemt je mee langs huizen die als schuilplaats dienden van Joodse families, van verzetsstrijders en mannen die de Arbeitseinsatz wilden ontlopen. Langs het Israëlisch weeshuis, van waaruit meer dan 70 kinderen en verzorgers weggevoerd zijn. Je hoort ook de verhalen over Utrechters die met gevaar voor eigen leven weerstand boden. 

Over Gilde Utrecht
Gilde Utrecht is een vrijwilligersorganisatie van vijftigplussers. Meer dan tweehonderd mensen zetten zich belangeloos in voor stadgenoten en andere belangstellenden. Naast stadswandelingen en cursussen over Utrecht biedt Gilde Utrecht diverse vormen van taalbegeleiding aan.

Nadere inlichtingen
Kijk op www.gildeutrecht.nl, bel (030) 234 32 52 of stuur een e-mail naar balie@gildeutrecht.nl.

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws