Afbeelding
Independer

Duurste laadpalen in Stichtse Vecht

Nieuws

REGIO > Rij je elektrisch, maar heb je geen eigen laadpaal? Je bent dan waarschijnlijk afhankelijk van publiek toegankelijke laadpunten. Voor openbaar laden betaal je in de provincie Utrecht gemiddeld 38 cent per Kwh, al verschillen de kosten hiervoor sterk per gemeente. In Stichtse Vecht is laden bijvoorbeeld bijna 44% duurder dan in Veenendaal. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement.

Het scheelt flink in de portemonnee waar je je auto oplaadt. Ten opzichte van andere provincies is Utrecht relatief duur. Je betaalt hier gemiddeld 5,6% meer dan elders in het land. 

In Zeeland kost je auto opladen bij een publiek toegankelijke laadpaal nog meer: per Kwh betaal je hier zelfs 47 cent. Noord-Holland is met een gemiddelde prijs van 33 cent per Kwh de voordeligste provincie om je auto op te laden aan een publiek toegankelijke laadpaal. Dit zijn de tarieven zonder BTW en eventuele kortingen. 

Dit zijn de duurste Utrechtse gemeenten om je auto op te laden

Binnen Utrecht zijn er grote uitschieters op lokaal niveau. Zo ben je in Stichtse Vecht momenteel het duurst uit: automobilisten betalen hier zelfs gemiddeld 46 cent per Kwh. Ook in Woudenberg en Woerden is het niet goedkoop om je auto op te laden. De duurste duurste laadpalen van Utrecht vind je in de volgende gemeenten:

  1. Stichtse Vecht: 46 cent per Kwh
  2. Woudenberg: 43 cent per Kwh
  3. Woerden: 43 cent per Kwh
  4. Nieuwegein: 43 cent per Kwh
  5. Amersfoort: 43 cent per Kwh

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer: “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto gemiddeld goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoper uit bent als je in een parkeergarage oplaadt, moet je dus beide kosten tegen elkaar afwegen.”

Voordelig laden in Utrecht

Het is momenteel het voordeligst om je auto openbaar op te laden in Veenendaal. In deze gemeente betaal je gemiddeld 32 cent per Kwh. Ook in Utrecht stad en Rhenen ben je naar verhouding iets goedkoper uit dan elders in de provincie (beide 35 cent per Kwh).

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan zelfs oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”  

Alle details met betrekking tot deze analyse vind je op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/laadpaal-tarieven-

De gespreksleiders op de bijeenkomst
Krachtig ouder worden in Stichtse Vecht, praat vandaag over morgen Nieuws
Een taxatie van gouden of zilveren sieraden kan u verrassen.
Goud Inkoop Bus komt weer langs in de regio Ondernemend
Afbeelding
PAS-melders krijgen prioriteit in Utrechtse stikstofbank Nieuws
Afbeelding
400 jaar Broederschapshuisjes en dat wordt gevierd Nieuws
Afbeelding
Bijzonder moment in restauratieproces: Utrechtse Dom krijgt échte wijzerplaten terug Nieuws
Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws