Afbeelding
Owner

Bevrijdingsfestival Utrecht 2023: dit is er te doen

Nieuws

REGIO > De voorbereidingen voor het Bevrijdingsfestival Utrecht zijn in volle gang. In Park Transwijk, de Bibliotheek Neude en TivoliVredenburg kunnen bezoekers op 5 mei samen de vrijheid vieren met muziek, lezingen, wandelingen en activiteiten voor het hele gezin. 

Line-up festival Park Transwijk 

Het festivalterrein in Park Transwijk opent op 5 mei om 12.30 uur. Om 13.00 uur opent Personal Trainer het Hoofdpodium (powered by Sena Performers). Vanaf dan treden Tusky, BENR, LIONSTORM, Snelle & De Lieve Jongens Band, Tabanka, Nielson, Retro DeLuxe en MEAU op. Dankzij de opbrengsten van de crowdfunding is dit jaar het Vrijheidspodium gerealiseerd. Met optredens van talent van BOKS Cultuurhuis, Carel en verschillende dj-sets van Liangoor, PANN en Stranded FM dj’s Stijn Sadee, Manic No Learn en Whistle. Mahabe b2b Alex Ranzino sluiten vanwege groot succes in 2022 ook dit jaar het podium af. In Kafé de Vrijheid, berucht om de goede feestjes, draaien de hele dag en avond verschillende dj’s. Het blokkenschema is hier te bekijken.

 Kinderfestival voor de hele familie 

Het gebied bij de kinderboerderij in Park Transwijk wordt omgetoverd tot Kinderfestival voor de hele familie. Tussen 12.30 en 19.30 uur zijn er doorlopend allerlei activiteiten. Dans en zing mee met Freek en Joost bij de Voel je Vrij Show of luister naar de grappige liedjes van Jeroen Schipper. Freestyle voetballer Bas Kanis geeft optredens én workshops. Museum Speelklok komt langs met hun rijdende museum: Speelklok Roadshow. Circus DIEDOM speelt hun voorstelling Paraat en neemt heel veel circusmaterialen mee om van kinderen een echte circusartiest te maken. 

Bereikbaarheid en openingstijden Bevrijdingsfestival Utrecht 

Het festivalterrein is open van 12.30 tot 23.00 uur (vanaf 22.30 uur geen toegang meer het terrein op). De ingang van het festival is op de Vreugdenhillaan en alleen bereikbaar vanaf de rotonde aan de Europalaan. We raden bezoekers aan zoveel mogelijk met de fiets of ov te komen. Voor rolstoelgebruikers is er een verhoogd deck halverwege het veld met zicht op het Hoofdpodium. Bekijk hier de plattegrond. 

Pin only en herbruikbare bekers 

Bevrijdingsfestival Utrecht is ook dit jaar pin only, bezoekers kunnen dus alleen met pinpas betalen. Dit jaar werkt het festival voor het eerst met herbruikbare rPet bekers. Bezoekers krijgen bij de ingang een muntje die ze kunnen inwisselen voor een herbruikbare beker. Met deze bekers zet de organisatie een volgende stap naar een schoner en duurzaam festival. In 2024 is het een wettelijke verplichting om gebruik te maken van dit systeem, om eenmalig plastic tegen te gaan. Zelf eten en drinken meenemen is niet toegestaan. Er zijn barren, foodtrucks en watertappunten.

Lezingen, wandelingen, films en expo’s over Vrijheid in de Bibliotheek Neude 

Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert een uitgebreid programma in Bibliotheek Neude. De bibliotheek staat op bevrijdingsdag in het teken van vrijheid. Want vrijheid vier je samen. Doe o.a. mee met een Vrijheidswandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog, eet samen de Vrijheidssoep, volg een familielezing, bekijk de expo van HKU-studenten en ga met veteranen in gesprek over vrijheid. . 

TivoliVredenburg: Vrijheidscolleges Live! en de officiële afterparty

In de avond organiseert Vrijheidscolleges met Bevrijdingsfestival Utrecht een live talkshow in TivoliVredenburg, met sprekers als Emine Ugur, Lisa Weeda en Jelmer Mommers. Samen met Milouska Meulens en het publiek gaan zij in gesprek over onderwerpen als: klimaat, leven in oorlog en bestaanszekerheid. De Utrechtse spoken word artiest Tom Strik verzorgt een optreden. Vanaf 23.00 uur is de officiële afterparty van het Bevrijdingsfestival Utrecht, met op het programma: fonkelende, beukende en dynamische sets van Jengi, Ineffekt en Bastienne

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws