Afbeelding
Provincie Utrecht

Bijentelling in de provincie Utrecht

Nieuws

REGIO > Het gaat niet goed met de wilde bijen: ruim de helft van alle soorten is bedreigd. De provincie Utrecht komt samen met IVN Natuureducatie en acht gemeenten in de provincie Utrecht in actie voor de bij. We roepen alle inwoners op mee te doen aan de Nationale bijentelling op 15 en 16 april. Zo krijgen we zicht op de bijenpopulatie en kunnen we de bij beter helpen. Hoe staat het met de bijenpopulatie in uw gemeente?

Op 15 en 16 april is de Nationale Bijentelling. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Acht gemeenten in de provincie komen op voor de bij door mee te doen aan de bijentellingcampagne in de provincie Utrecht, te weten: Baarn, Blaricum, Eemnes, Houten, Laren, Oudewater, Ronde Venen, Stichtse Vecht en Woerden. Samen willen we zo veel mogelijk inwoners aansporen om hieraan mee te doen. De maand voorafgaand aan de bijentelling vinden verschillende educatieve activiteiten plaats en krijgen bewoners meer informatie over wat zij zelf kunnen doen voor de bij.

Mirjam Sterk, gedeputeerde Natuur en Landbouw: “We hopen dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan de bijentelling zodat we deze belangrijke insecten een handje kunnen helpen in hun voortbestaan. En natuurlijk ga ik zelf ook aan de slag. Ik heb nog niet zo lang geleden een heleboel bijvriendelijke bloemen en struiken in mijn tuin laten planten, dus ik ben benieuwd of dat al het gewenste resultaat oplevert.”

Meedoen met de bijentelling?

Doet u ook mee met de bijentelling? Download dan het telboekje en bijengidsje en meld u nu aan via de website van IVN  externe link. Hoe meer we weten over de bij, hoe beter we de bedreigde bij kunnen helpen.

Bedreigd

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. Zo’n 80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Daarom willen we ons als provincie en gemeenten inzetten voor wilde bijen. Daarnaast sporen we iedereen aan: doe mee met de telling. Want hoe meer bewoners mee doen, hoe beter we de bij kunnen helpen.

Over de Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van IVN Natuureducatie, Naturalis, Natuur & Milieu en LandschappenNL. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. De provincie Utrecht subsidieert de bijentelling in de provincie Utrecht.

Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
Afbeelding
Wijdemeren mogelijk opgedeeld in stukjes Nieuws
Afbeelding
Musical Ruth in De Ark Vrije tijd
Afbeelding
Drie jeugdspelers van FC Breukelen uitgenodigd voor RTO stage bij FC Utrecht Sport
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws