Afbeelding
Owner

Provincie Utrecht verstrekt subsidie voor wolfwerende rasters

Nieuws

REGIO > De wolf heeft zich gevestigd in de provincie Utrecht, zo blijkt uit DNA-analyses en de blijvende aanwezigheid van het dier in de afgelopen maanden. Daarom stelt de provincie subsidie beschikbaar voor het plaatsen van wolfwerende rasters. Hiermee kunnen geregistreerde dierhouders hun dieren beschermen tegen aanvallen van een wolf.

Houders van runderen, schapen, geiten, varkens, alpaca’s en paard(achtigen) kunnen met terugwerkende kracht vanaf 26 mei 2023 subsidie aanvragen om hun vee te beschermen. Gekozen is om de subsidieregeling zo breed mogelijk open te stellen voor alle diersoorten die risico lopen op een aanval door de wolf.

Wolfwerende rasters

Met de regeling kunnen professionele en hobbymatige dierhouders die zich hebben geregistreerd, subsidie krijgen voor een vaste of verplaatsbare wolfwerende afrastering. Ook is er subsidie beschikbaar voor een automatisch oprolsysteem voor bij de afrastering.

De regeling gaat open in januari 2024. Dierhouders die tussen 26 mei 2023 en 31 december 2023 al rasters hebben aangeschaft, komen ook voor subsidie in aanmerking. De hoogte van de subsidie hangt onder andere samen met het aantal gehouden dieren en het soort raster. Het maximale subsidiebedrag is 20.000 euro per dierhouder. De eerste openstelling is voor het jaar 2024 met een plafondbedrag van 150.000 euro. 

Utrechtse Heuvelrug

Uit onderzoek blijkt dat wolven zich meestal vestigen in bosrijke gebieden. Daarnaast zoeken ze naar plekken die slecht toegankelijk zijn voor mensen zodat ze holen kunnen maken waar ze hun jongen goed kunnen beschermen. Binnen de provincie Utrecht is dit op de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug goed mogelijk. In lagergelegen gebieden kunnen deze holen niet gemaakt worden, waardoor het minder waarschijnlijk is dat de wolf zich daar zal vestigen.

Subsidiegebied

Op basis van habitatvoorkeur van de wolf, kan de Utrechtse Heuvelrug (met een ruime cirkel daaromheen) beschouwd worden als leefgebied van de wolf. De subsidie is dan ook voor dierhouders in dit gebied beschikbaar. Gemeenten die hieronder vallen zijn Amersfoort, Soest, Baarn, De Bilt, Bunnik, Zeist, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Rhenen, Renswoude, Houten en Leusden.

De overige gemeenten in de provincie Utrecht liggen verder af van de Utrechtse Heuvelrug, bestaan vooral uit stedelijk gebied, zijn slecht te bereiken door infrastructuur, kanalen en rivieren of hebben geen geschikt vestigingshabitat voor wolven.

Afbeelding
Jongeren nemen Podium Hoge Woerd over Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Opening nieuwe locatie ZilverFitness in De Meern, 55 plussers sterker door ZilverFitness met vaste coach Ondernemend
Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws