Afbeelding
Buitenplaats Doornburgh

Tentoonstelling EXODUS eindigt met vernieling en uitdeling

Nieuws

MAARSSEN > Het was een veelbesproken en succesvolle tentoonstelling, maar de expositie EXODUS had toch een vervelend slot in het laatste weekend.

‘Afgelopen vrijdag 22 september rond 14 uur werden bezoekers en medewerkers van Buitenplaats Doornburgh opgeschrikt door een bezoeker die probeerde de sculptuur Asjera’s terugkeer van Marieke Ploeg te vernielen. Het werk maakt deel uit van de tentoonstelling EXODUS en toont een colonne beeldjes van de godin Asjera. Als argument voor haar gedrag gaf de vrouw aan dat zij het recht had het werk te vernietigen ‘omdat er maar één God is en dat is Jaweh’. De vernielster is op het politiebureau verhoord en de initiatiefnemers van de tentoonstelling Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg hebben aangifte gedaan’. zo schrijft buitenplaats Doornburgh op hun site, ook gebaseerd op een artikel in Trouw. Met het werk Asjera’s terugkeer wil kunstenaar Marieke Ploeg bezoekers aanzetten tot het denken over de rol van de vrouw binnen religie en hoe dit doorwerkt op de positie van de vrouw in de samenleving. Samen met 250 mee-makers creëerde Marieke Ploeg deze sociale sculptuur, die bestaat uit circa 3000 kleine godinnenbeeldjes gemaakt van keramiek. Deze zijn gemodelleerd naar de bij opgravingen in Jerusalem gevonden beeldjes van de godin Asjera, een vrouwelijk aanzicht van God. Het project Asjera’s terugkeer bestaat uit drie fasen: het gezamenlijk met kleine groepen maken van de beeldjes en het tijdens het maken delen van inzichten over het thema van het werk; het tentoonstellen van de beeldjes in de tentoonstelling EXODUS en het mee naar huis nemen van de beeldjes door bezoekers. In iedere fase wil de kunstenaar mensen inspireren tot het voeren van een gesprek naar aanleiding van het kunstwerk.

Gedurende de tentoonstelling zijn er al meer dan 1000 beeldjes meegenomen door bezoekers. Zij zijn gevraagd om Asjera een plek in hun woning te geven, zodat het beeldje kan fungeren als ‘conversation piece’. Kunstenaar Marieke Ploeg ontving inmiddels honderden foto’s van de beeldjes in hun nieuwe huis.

Omdat de tentoonstelling EXODUS het afgelopen weekend voor het laatst te zien was voor publiek, besloot de kunstenaar om alle resterende 1.900 beeldjes uit de stoet mee te geven aan bezoekers.

REACTIE VAN KUNSTENAAR OP DE VERNIELING

Vrijdagmiddag was kunstenaar Marieke Ploeg snel ter plaatse. De vernielster was toen al door de politie naar het bureau gebracht. Ploeg: ‘Natuurlijk was ik ontdaan door deze actie. Mijn werk is totaal niet gemaakt om te polariseren, het is gemaakt vanuit een zachte kracht en vanuit het zoeken naar openheid en verbinding. Zo’n brute grensoverschrijdende actie is dan heftig. Ik had alle kapotte en omgevallen beeldjes kunnen verwijderen en rechtzetten. Maar heb besloten om het werk zo te laten, zodat ook de ravage zichtbaar was. Dit is ook waar dit werk om gaat: kunnen we in onze samenleving ruimte maken voor het kwetsbare, voor een open gesprek, met een open houding voor elkaars zienswijze?’

TENTOONSTELLING EXODUS TEN EINDE

Zondag 24 september was de laatste dag van de tentoonstelling EXODUS op Buitenplaats Doornburgh. Pers en publiek waren enthousiast. In kranten en op socials is de tentoonstelling, en juist ook Asjera’s terugkeer, veelvuldig en positief beschreven:
‘Heel indrukwekkend en het geeft stof tot nadenken.’
‘Enorm inspirerend om nog over na te denken en filosoferen!’


Kunst beweegt, zet aan tot gesprek of discussie en dat mag zelfs op het scherpst van de snede, maar iemand mag nooit overgaan tot een gewelddadige actie. Ondanks dat er honderden beeldjes van Asjera zijn vernield, is ons het gelukt om ruim drieduizend beeldjes een nieuw heenkomen te geven. Zo kan het kunstwerk blijven aanzetten tot het gesprek over het goddelijke en het vrouwelijke in onze samenleving.

Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws
Afbeelding
Estafettestaking bereikt midden van het land CNV: Vrijdag acties in Metaal & Techniek regio Utrecht op Lage Weide Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws