Afbeelding

‘Sneller betaalbare huizen bouwen in Utrecht’ CDA provincie Utrecht komt met Actieplan.

Nieuws

REGIO > ‘Ieder dorp een straat erbij en iedere stad de kans op een wijk erbij’, dat is volgens Mirjam Sterk noodzakelijk om snel te bouwen. De CDA-lijsttrekker voor de provincie Utrecht publiceerde maandag samen met de fractievoorzitters uit alle Utrechtse gemeenten een actieplan om betaalbare huizen te bouwen. Met vier concrete punten willen de CDA’ers in de komende jaren duizenden huizen bouwen om de ‘nijpende woningnood’ aan te pakken. Sterk: ‘De gevolgen van het woningtekort raken bijna iedereen en spelen overal. De schop moet in de grond en we moeten dat niet alleen beperken tot binnenstedelijk bouwen zoals sommige partijen willen’.

Het Actieplan ‘Betaalbare huizen bouwen’ heeft het CDA opgesteld na gesprekken met onder meer de koepel van Utrechtse woningbouwcorporaties en bouwondernemers in de provincie. Zij leverden daarbij een belangrijke bijdrage aan het CDA-verkiezingsprogramma dat daarmee dichtbij de praktijk staat. Lijsttrekker Mirjam Sterk heeft zo vier punten meegekregen die ze absoluut wil realiseren in de komende bestuursperiode: ‘In de afgelopen periode hebben we het voor elkaar gekregen dat kleine dorpen ook aan de kernranden in het groen huizen mogen bouwen. Om het enorme woningtekort aan te pakken kan het daar niet bij blijven’.

Het CDA wil dat minimaal de helft van de nieuwbouwwoningen in de komende jaren betaalbare koop- of huurwoningen zijn. 30% daarvan moet een sociale huurwoning zijn. Sterk: ‘Samen met gemeenten hebben we hier afspraken over gemaakt, het CDA wil die afspraken aanscherpen in de komende jaren. Een betaalbaar huis moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik spreek regelmatig jonge mensen, ouderen en mensen die alleen zijn komen te staan die geen dak boven hun hoofd kunnen betalen. Dat is ongekend! We moeten dus vooral ook betaalbare huizen bouwen’.

Het Actieplan wordt onderschreven door alle 26 fractievoorzitters uit de plaatselijke CDA-fracties in de Utrechtse gemeenten. Sterk: ‘Wij zien en horen dat gemeenten wel veel plannen hebben, maar dat de regels of gebrek aan ambtenaren ervoor zorgen dat plannen lang stilliggen. Wij willen daarom dat de provincie die gemeenten met een bouwteam helpt om de vaart erin te krijgen. Zo hoef je niet overal het wiel uit te vinden en kun je echt vaart maken. De ervaring leert dat zo’n team in 100 dagen een plan van de grond kan krijgen. Nu duurt dat soms jaren’.

De plannen van het CDA zullen hier en daar botsen met de opvattingen van andere partijen. Sommige partijen willen immers vooral binnenstedelijk bouwen. Sterk: ‘Met de bouw van huizen bouw je ook aan een gemeenschap, aan de lokale bakker en slager, de sportvereniging. Als CDA hebben we dat op het oog. Daarom bouwen we met oog voor wat lokaal nodig is en is er overal de ruimte om een straat erbij te bouwen wat ons betreft’.

Informatie
LbnK organiseert de wielertoertocht Gerard Vianen Classic op Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Vrije tijd
Afbeelding
Bestuurders Hollandse Plassen-gemeenten slaan handen ineen met samenwerkingsconvenant Nieuws
Afbeelding
Succesvol Schoolhockeytoernooi 2024 bij HC Rijnvliet Sport
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten sluit 'Muziek-is-de-Basis!'-project groots af leerlingen maken muzikale wereldreis met DJ Nieuws
Afbeelding
Koningsdag in Vleuten met vrijmarkt Nieuws
Afbeelding
Utrecht lanceert meetlat voor nieuwe economie met biodiversiteit en circulaire economie Nieuws
Afbeelding
Succesvolle voedselbankactie door volleybalvereniging UVV-Sphynx Nieuws
Afbeelding
Campagne Onderdompelen vraagt actie voor de stedelijke (onder)waterwereld van Utrecht Nieuws
Afbeelding
COA vraagt om noodopvang in Woerden voor asielzoekers Nieuws
In de computergestuurde wasstraat
Nog zeeën van tijd, toch? Gezien: Zaterdag 13 april In de Schakel, Vleuten.. Lezersnieuws
Afbeelding
TheWeeknd op de Fabrique in Maarssen, een nieuw lifestyle festival waar je geïnspireerd wordt Ondernemend
Afbeelding
Brandweer Breukelen in actie op de A2 Nieuws
Afbeelding
A12 Galecopperbrug richting Arnhem ook op 20 en 21 april dicht Nieuws
Afbeelding
Maak kennis met Bridge! Vrije tijd