Afbeelding

Utrechters denken mee over klimaatplannen gemeente

Nieuws

UTRECHT > Inwoners van Utrecht kunnen meedenken over de klimaatplannen van de gemeente. Hiervoor organiseert de gemeente vanaf januari 2023 een Klimaatpanel dat vijf keer per jaar samenkomt. De gemeente selecteert de deelnemers via loting. Ook kunnen alle Utrechters via het online participatieplatform DenkMee hun mening geven over actuele klimaatonderwerpen.

Utrecht wil er alles aan doen om inwoners te helpen hun energierekening betaalbaar te houden en de klimaatcrisis tegen te gaan. Daarom werkt de gemeente aan schone energie en een beter klimaat. Om dit zo goed mogelijk te doen roept de gemeente de hulp in van inwoners van Utrecht.

50 Utrechters in Klimaatpanel

De gemeente Utrecht wil graag in gesprek of de maatregelen die zij neemt begrijpelijk zijn en aansluiten op de behoeftes en situaties van Utrechtse bewoners. De gemeente vindt het verder belangrijk dat inwoners meedenken over belangrijke thema’s die spelen rondom het klimaat. Bijvoorbeeld op het gebied van energie, mobiliteit en groen in de stad. Daarom organiseert de gemeente een Klimaatpanel: een groep van maximaal 50 Utrechters die via loting worden geselecteerd.

Het panel komt vijf keer per jaar bij elkaar om actuele thema’s te bespreken en de gemeente te adviseren over het beleid. Deelnemers hoeven geen specifieke kennis te hebben van het onderwerp, maar brengen vooral de eigen situatie en omstandigheden in. De eerste sessies gaan over energie.

Startbijeenkomst in Stadhuis

Voordat de sessies van start gaan, is er in december een startbijeenkomst in het Stadhuis met informatie over de onderwerpen. Wethouder Lot van Hooijdonk (Energie en Klimaat) is daarbij ook aanwezig. Ze vertelt: “Als gemeente zetten we alles op alles om klimaatverandering tegen te gaan en om onze inwoners te helpen hun energierekening betaalbaar te houden. Maar sluit het beleid genoeg aan op onze inwoners? Welke tips hebben zij voor ons en zijn er onderwerpen waar we als gemeente meer aandacht aan moeten besteden? Met dit Klimaatpanel luisteren we naar onze inwoners en passen we zo nodig en mogelijk onze aanpak aan.”

Mening geven op DenkMee

Utrechters die niet zijn ingeloot, maar wel graag meedenken, kunnen na elke panelsessie hun mening geven op het online platform DenkMee. Hier komen discussiepunten op te staan die voortvloeien uit de panelsessies.

Meer informatie

Lees meer over het Klimaatpanel op utrecht.nl/denkmeeoverklimaat.

Het Gebouw, tegenover Madridstraat in LRC
Utrecht wijst 36 jonge monumenten aan, ook in Leidsche Rijn Nieuws
Afbeelding
Gratis huiswerkbegeleiding in buurtcentrum De Pijler Vrije tijd
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
Bouw van de Centraalbrug in Woerden begint volgende week Nieuws
Afbeelding
Dagtafeltennistoernooi Fletio in jubileumjaar Sport
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend
Afbeelding
Kindermuziekweek concert Vrije tijd
Afbeelding
MAESONS en Urban Trail Utrecht voor KWF: win het gesigneerde Arsenal shirt van Jurriën Timber Sport
participatiebijeenkomst aangaande het nieuwe hospice
Omwonenden Mantelmeeuw-nieuwbouw denken mee Nieuws
Afbeelding
Ruim voldoende voor het OV in de provincie Utrecht Nieuws
Afbeelding
Harmonieorkest Vleuten Brengt Inspirerend Optreden in Tivoli Vredenburg: "Doe Normaal!" Nieuws
Afbeelding
Lezing over de Utrechtse sportgeschiedenis in Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn Vrije tijd
Afbeelding
Koningsdag vier je in Leidsche Rijn Centrum! Ondernemend
Afbeelding
Resto VanHarte kookt voor de buurt én voor gemeenteraadsleden in het bedrijfsrestaurant Woonin Lezersnieuws