Vrijdag 15 november 2019

LEZERSNIEUWS Lopen voor lyme steunt Marcel uit Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN > Marcel ( 43 ) uit Leidsche Rijn, getrouwd en 2 lieve kleine kinderen heeft al sinds 1996 gezondheidsklachten. De klachten begonnen toen hij als beroepsmilitair op bivak was en daar plotseling een dikke knie opliep. Na allerlei onderzoeken in o.a. het Militair Hospital werd er niks gevonden. Na een operatie aan de knie zijn er achteraf wel antistoffen van de bacterie die lyme veroorzaakt, gevonden, maar daar werd niks mee gedaan. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer klachten bij zoals uitval van zijn benen en enorme gewrichtsklachten. Marcel was dol op zijn sporten en deed fanatiek aan voetbal, volleybal en tennis. Helaas moest hij telkens na een wedstrijd dagen herstellen en van normaal lopen was geen sprake. Op een gegeven ogenblik heeft hij helaas afscheid moeten nemen van sporten, omdat dit gewoon niet meer ging. De pijnen en ontstekingen in zijn gewrichten werden met de dag erger en ook kreeg hij last van chronische vermoeidheid, duizeligheid, slecht zien en licht verdragen, krampen en uitval in benen, slapende ledematen, cognitieve stoornissen, tintelingen in de spieren, zenuwenpijnen en soms moeite met praten.

Verschillende bezoeken heeft hij die jaren gedaan aan specialisten maar daar kreeg hij telkens verschillende diagnoses te horen. De artsen zeiden dat Marcel o.a. leed aan fibromyalgie, artritis, artrose, ziekte van Hashimoto en een hernia. Alleen aan de hernia werd wat gedaan d.m.v. een operatie in 2011. Helaas heeft dit niet geholpen want een half jaar later zat de hernia er weer.

Gelukkig staat Marcel nu onder behandeling van artsen waar hij volledig het vertrouwen in heeft. Ook nu zijn er weer antistoffen gevonden wat erop duidt dat hij in het verleden lyme heeft gehad dat veel schade heeft aangericht. Op dit moment wachten we nog op de overige uitslagen en zijn van plan om de behandeling voort te zetten in Duitsland. In Nederland ben je als chronisch lymepatiënt uitbehandeld. Helaas worden alle kosten die nu gemaakt worden niet vergoed door de verzekering.

De ziekte van lyme is zo lastig te diagnosticeren weten we ondertussen. Ook heel veel patiënten lopen met klachten die bij deze ziekte horen, maar krijgen geen diagnose door gebrek aan goede testen. In het bloed kan bijvoorbeeld lyme wel worden gezien(actief), maar niet van uit het verleden wat ondertussen chronisch lyme is geworden en de organen is gaan aantasten zoals bij Marcel.

Op 9 april dit jaar wordt er bij het Henschotermeer een heel mooi evenement georganiseerd, lopen voor lyme! Op deze dag gaat het vooral om naamsbekendheid en een stukje erkenning voor deze grillige ziekte. Ook kan elke loper voor zijn team gesponserd worden door een doel te stellen; een aantal uur wandelen of hardlopen. De lopers proberen meer te geven dan ze eigenlijk kunnen om symbolisch te strijden zoals de lyme patiënten elke dag moeten.

Met het team Walk the Lyme hoopt Marcel een steuntje in de rug te krijgen om de behandeling voort te kunnen zetten. Hij heeft het nodig voor testen, medicatie en behandelingen.

REAGEER OP DIT BERICHT

REACTIE PLAATSEN© 2016 - VARnws - Alle rechten voorbehouden