Ambtelijk al veel voorbereiding voor de plannen
Ambtelijk al veel voorbereiding voor de plannen Gemeente Stichtse Vecht

Nieuwe fietsbrug of zelfs pontje van Station Breukelen naar dorp is mogeiijk

Nieuws

BREUKELEN > Een nieuwe fietsbrug en wellicht een pont over het Amsterdam-Rijnkanaal van het nieuwe OV knooppunt Breukelen naar het oude dorp behoort zeker tot de mogelijkheden binnen een paar jaar.

Dat staat in de Strategische Verkenning Knooppunt Breukelen, waar de gemeenteraad binnenkort over wordt bijgepraat.  Om de ontwikkelmogelijkheden voor knooppunt Breukelen nader te onderzoeken, heeft de gemeente Stichtse Vecht in samenwerking met de Provincie Utrecht, U10, Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), ProRail en NS een strategische verkenning naar het knooppunt Breukelen laten uitvoeren. De omgeving van station Breukelen heeft potentie om zich in de toekomst te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woon/werkgebied, strategisch gelegen op een multimodaal ontsloten knooppunt op de vervoerscorridor tussen Utrecht en Amsterdam met ook veel nieuwe woningen.

Lokale bereikbaarheid is een belangrijk hoofdstuk in de Verkenning. In de huidige situatie ligt een groot deel van het plangebied al binnen 15 minuten loop- en fietsafstand vanaf het station. Door het opheffen van de bestaande verkeersbarrières en het toe - voegen van enkele (nu ontbrekende) schakels in het utilitaire netwerk (woon-werkverkeer) en recreatieve netwerk van voeten fietspaden, kan het haltebereik voor voetgangers en fietsers verder worden vergroot. 

Bij de toekomstige invulling van het stationsgebied dient de voetganger centraal te staan. Dit vraagt om intuïtieve, fijnmazige en obstakelvrije verbindingen voor voet - gangers (en fietsers). Daarnaast kan een nieuwe fietstunnel onder de spoorlijn (ter hoogte van de Merwedeweg) en een extra onge - lijkvloerse spoorkruising (ter hoogte van de nieuwe P+R-hub) er in de toekomst voor zorgen dat directe(re) verbindingen ontstaan tussen het nieuwe woongebied, het station en de mobiliteitshub. Extra oeververbindingen over het Amsterdam-Rijnkanaal (nieuwe fietsbrug en/of veerpont) kunnen ervoor zorgen dat de stedelijke ontwikkelingen rond knooppunt Breukelen goed worden aange - sloten op de bestaande dorpskern. Hierdoor neemt de reikwijdte van de 15 minuten-isochroon* flink toe. 

Een groot deel van de bestaande bebouwing komt zo binnen het haltebereik van het station te liggen voor voetgangers en fietsers. Daarmee nemen de mogelijkheden voor uitwisseling tussen het knooppunt en de dorpskern van Breukelen toe (voorzieningen) en wordt gezonde en duurzame mobiliteit (fietsen en lopen) gestimuleerd. 

In het kader van deze verkenning is globaal onderzocht hoe de verbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de OV-knoop en het oude centrum van Breukelen kan worden verbeterd voor fietsers en voetgangers. Binnen een ruim gedefinieerd zoekge - bied ten noorden van de bestaande verkeersbrug is gekeken naar uiteenlopende mogelijkheden voor nieuwe verbindingen middels een voet/fietsbrug en/of veerpontverbinding. Door de bouw van Reistijd-isochronen* (radius 15 minuten) voor voetgangers en fietsers, met en zonder een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Stationsweg in Breukelen. Met name vanuit de dorpskern van Breukelen is de huidige situatie verre van optimaal vanwege de ongunstige ligging van de bestaande brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, excentrisch ten opzichte van het station en het oude centrum. 

Binnenkort meer over de plannen, ook voor bedrijven en met nieuwe woningen, rond het station Breukelen

Afbeelding
Koninklijke onderscheidingen voor zestien inwoners van Stichtse Vecht Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor 11 inwoners in De Ronde Venen Nieuws
Cabaretduo Beth & Flo
Cabaretduo Beth & Flo zaterdag 11 mei in Grote Kerk in Loenen Vrije tijd
Afbeelding
Ontdek je schrijftalent met Lyda Westerink tijdens schrijfworkshop bij het regionaal archief RHCV Lezersnieuws
Denny van Drogenbroek (penningmeester), Wim Kragten, Niek de la Haye (Secretaris)
Bruisende Koningsdag in Breukelen met jubileum en afscheid voorzitter Nieuws
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor professor Gemke uit Oud-Zuilen Gemeente
Afbeelding
Nieuwe wijkaanpak begint goed, bewonersavond Reizende Man over duurzaamheid druk bezocht Nieuws
Afbeelding
Ook OSM U12-1 ongeslagen kampioen basketbal Sport
Iedereen kan genieten op De Vecht
Mijlpaal voor Fietsboot op de Vecht, duurzame boot gaat vrijdag varen Nieuws
Dymph Hoffmans, jury

Aukje Treep, wethouder Soest

Elsie Hijstek, Soester Energie Coöperatie

Judith de Pagter, Soester Energie Coöperatie
Beste Lokale Energie-initiatief van de provincie Utrecht 2024: Soester Energiecoöperatie Ondernemend
Afbeelding
Stichtse Vecht geeft eerste Omgevingsvergunning af Gemeente
Afbeelding
4 mei herdenking Goudestein, 5 mei ontsteken bevrijdingsvlam, OSM lopers brengen weer de vlam Gemeente
Afbeelding
Vandalen houden huis bij MEC in Reigerskamp Nieuws
Afbeelding
De Ronde Venen is een nieuwe fietsroute rijker: de Burgemeestersroute Lezersnieuws

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws