Noordse woelmuis
Noordse woelmuis Martijn van Schie

Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven

Nieuws

TIENHOVEN > In de Taartpunt in Tienhoven heeft Natuurmonumenten 5 ha grond ingericht voor noordse woelmuizen en moerasvogels. “De leefgebieden van deze dieren staan steeds meer onder druk door het ontbreken van een wisselende waterstand in de polder,” vertelt boswachter Dirk – Jan van Roest.

Maatregelen

“De werkzaamheden zijn net voor het broedseizoen afgerond” legt Dirk-Jan van Roest uit. “In de Taartpunt hebben we op een aantal percelen de voedselrijke bovenlaag afgeschraapt; natuurvriendelijke (flauwe) oevers aangelegd en een windmolentje geplaatst om het waterpeil op te kunnen zetten. Deze maatregelen zorgen uiteindelijk voor een meer voedselarme en natte omgeving waar noordse woelmuizen afhankelijk van zijn. Maar ook moerasvogels zoals roerdomp, kleine karekiet en rietzanger profiteren hiervan.”

Wisselend waterpeil

Het opzetten van het waterpeil zal niet meteen gebeuren. De zorg leeft namelijk dat aangrenzende percelen ook natter worden door stijging van het grondwaterniveau. Daarom gaat Natuurmonumenten eerst een jaar lang het grondwaterniveau in de omliggende percelen meten. Met deze nulmeting wordt in kaart gebracht of er nadelige effecten zijn op de omliggende gronden, wanneer het water wordt opgezet in het projectgebied. Als er geen nadelige effecten te verwachten zijn, mag het waterpeil variabel tot 30 cm opgezet worden.

Noordse woelmuis

Noordse woelmuizen zijn vrij zeldzaam in Nederland, omdat ze de concurrentiestrijd met andere woelmuizen verliezen. Het is een endemische soort, wat betekent dat het een unieke ondersoort is die alleen in Nederland voorkomt. Noordse woelmuizen zijn gebaat bij een waterpeil op maaiveldniveau, puur omdat andere woelmuizen dan vertrekken. Hij maakt zijn nestje namelijk hoog en droog in een pol moerasvegetatie zoals lisdodde, gele lis of riet. “Onlangs zijn er 3 noordse woelmuizen ontdekt in de braakballen van een kerkuil aan de Dwarsdijk, hemelsbreed nog geen 1,5 km van het projectgebied af,” vertelt Dirk-Jan van Roest. “Heel fijn om de bevestiging te krijgen dat er nog steeds noordse woelmuizen leven in dit gebied en dat wij met dit project kunnen bijdragen aan hun leefgebied.”

Vredevoetpad

Tijdens de werkzaamheden was een deel van het Vredevoetpad – en daarmee ook het klompenpad – omgeleid. Binnenkort zal het wandelpad opnieuw worden ingezaaid en zal het afhankelijk van de groei van de nieuwe grasmat weer worden opengesteld. Dit zal naar verwachting rond de zomer zijn.

Natura 2000

Deze maatregelen worden uitgevoerd in het kader van Natura 2000. Een Europees natuurnetwerk van leefgebieden voor planten- en diersoorten die op Europese schaal van bijzondere waarde zijn voor de biodiversiteit. De werkzaamheden worden betaald met subsidie van de provincie Utrecht.

Afbeelding
Zandpad blijft voorlopig Zandpad, plannen in ijskast Nieuws
Afbeelding
Betaald parkeren Scheendijk nu 24 uur per dag met handhaving Gemeente
Afbeelding
Herstel boomgaard park Vechtenstein Nieuws
default
A12 Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem in april 2024 drie dagen overdag dicht, omleiding ook via Zuilense Ring Nieuws
Afbeelding
Trots op DigiD-certificaat, Zelf aan de slag met DigiD, het kan in de Bibliotheek Nieuws
Afbeelding
Start werkzaamheden met gedeeltelijke afsluiting Oostkanaaldijk Loenen Nigtevecht Nieuws
Restaurant de Meander, Zorggroep de Vechtstreek
Alzheimercafé Breukelen-Loenen over praktische adviezen over ergotherapie, voor mensen met dementie. Lezersnieuws
Afbeelding
Provincie Utrecht maakt als aandeelhouder Stedin werk van oplossen netcongestie Nieuws
Afbeelding
NK Tegelwippen: tegeltaxi haalt tegels en zand gratis op in Stichtse Vecht Gemeente
Noordse woelmuis
Nieuw leefgebied voor noordse woelmuis in Tienhoven Nieuws
GD2 HV Nijenrodes kampioen!
Kampioenen bij handballers HV Nijenrodes Sport
Afbeelding
Bijeenkomst Meet je Waterkwaliteit in Maarssenbroek Gemeente
Afbeelding
Onzekerheid over afsluiting Oostkanaaldijk, gesprekken Rijkswaterstaat, waternet en gemeente lopen nog Nieuws
Afbeelding
Knoop Autobedrijven Mazda dealer voor regio Groot Utrecht Ondernemend

Vrije tijd

Sport

Ondernemend

Lezersnieuws